33
Renovarea teatrului armean din Tbilisi si a altor șase biserici, va fi implementata de Primul-Ministru al Georgiei, Bidzini Ivanisvili, conform Ambasadei Georgiei în Armenia.

De mai mulți ani, bisericile armenesti istorice din Georgia au fost un subiect de dispută între Biserica Apostolică Armeană și Biserica Ortodoxă Georgiană.

Armenii cer returnarea celor sase biserici, confiscate în 1920-1930 (St. Nsan, St. Norasen, Mugnetot, St. Gevorg si altele), apartinand Bisericii Apostolice Armene. Eparhia georgiană a sugerat crearea unui comitet mixt, pentru desfășurarea activității de cercetare arheologică și definirea originilor bisericilor.

Specialist de frunte în domeniul monumentelor armenesti, Samvel Karapetyan afirma ca Georgia a încercat să transforme bisericile armenesti în lacasuri georgiene de cult (prin eliminarea inscripțiilor armenesti din biserici).

Karapetyan a mai spus ca Georgia conduce o politică deliberată de ștergere a urmelor "armenesti" de pe monumentele istorice ale țării. De remarcat, ca toate cele șase biserici aflate în litigiu sunt într-o situație foarte proastă.

Cu toate acestea, primul-ministru Ivanisvili intenționează să efectueze prima renovare.

"Mai bine să le restauram, apoi lasam oamenii de știință sa afle cui apartinea biserica. În caz contrar, vom argumenta ani de zile si ele se vor prăbuși în cele din urmă, asa incat nu va mai fi nimic de lamurit", a declarat Ivanisvili, citat de Ambasada Georgiei la Erevan.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01095 sec - PID: 30847