6

Martenita sau Baba Marta - Martisorul Bulgariei - 1 martie (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Astazi, 1 martie, Bulgaria celebreaza si ea una dintre cele mai iubite sarbatori ale sale, tradiționale – Baba Marta, care se crede ca marcheaza începutul primaverii.
   Sarbatorita pe 1 martie, Baba Marta (Bunica Martie), este considerata a fi o doamnă plină de energie, care întotdeauna pare sa fie invidiata de cei doi frati ai sai, soarele iesind doar atunci când ea zâmbește.

   Conform folclorului, există versiuni diferite despre Baba Marta. Una dintre acestea sustine că, în acesta zi, Baba isi curata si isi bate salteaua proprie, pentru ultima oară înainte de iarna viitoare – iar toate penele care cad din ea ajung pe Pamant, ca ultima zapada a anului.

   La 1 martie, aproape toată lumea din Bulgaria poate fi văzuta cu un Martenita (Martisor) – o mică podoabă, realizata din fire albe si rosii, care va fi atarnata pana la sfârșitul lunii (sau pana cand un om vede o barza sau un pom inflorit – primele semne ca primavara a sosit).

   O legenda spune ca traditia „Martenita” a fost inspirata de către Asparuh al Bulgariei, care i-a trimis sotiei sale un astfel de snur, in semn ca a supravietuit bataliei.

   Atunci când renunta la martisor, cei mai mulți oameni il leaga de un copac – unul pe care ar vrea sa-l vada plin de fructe. Alții il aseaza sub o piatra și, in functie de ce gasesc acolo a doua zi, vor putea spune ce fel de an va fi.

   Martenita se gaseste, in prezent, în toate formele și dimensiunile – de la snururi imense, de cartea recordurilor, pana la șnururile mici si simple, care sunt cu grija legate de bratul unui nou-nascut.
   Cu toate acestea, poartă întotdeauna un același înțeles: un farmec norocos împotriva spiritelor rele din lume, un simbol al sănătatii și un semn al aprecierii.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
100
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03283 sec - PID: 15679