62

Martenita sau Baba Marta - Martisorul Bulgariei - 1 martie

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Astazi, 1 martie, Bulgaria celebreaza si ea una dintre cele mai iubite sarbatori ale sale, tradiționale – Baba Marta, care se crede ca marcheaza începutul primaverii.

Sarbatorita pe 1 martie, Baba Marta (Bunica Martie), este considerata a fi o doamnă plină de energie, care întotdeauna pare sa fie invidiata de cei doi frati ai sai, soarele iesind doar atunci când ea zâmbește.

Conform folclorului, există versiuni diferite despre Baba Marta. Una dintre acestea sustine că, în acesta zi, Baba isi curata si isi bate salteaua proprie, pentru ultima oară înainte de iarna viitoare – iar toate penele care cad din ea ajung pe Pamant, ca ultima zapada a anului.

La 1 martie, aproape toată lumea din Bulgaria poate fi văzuta cu un Martenita (Martisor) – o mică podoabă, realizata din fire albe si rosii, care va fi atarnata pana la sfârșitul lunii (sau pana cand un om vede o barza sau un pom inflorit – primele semne ca primavara a sosit).

O legenda spune ca traditia „Martenita” a fost inspirata de către Asparuh al Bulgariei, care i-a trimis sotiei sale un astfel de snur, in semn ca a supravietuit bataliei.

Atunci când renunta la martisor, cei mai mulți oameni il leaga de un copac – unul pe care ar vrea sa-l vada plin de fructe. Alții il aseaza sub o piatra și, in functie de ce gasesc acolo a doua zi, vor putea spune ce fel de an va fi.

Martenita se gaseste, in prezent, în toate formele și dimensiunile – de la snururi imense, de cartea recordurilor, pana la șnururile mici si simple, care sunt cu grija legate de bratul unui nou-nascut.

Cu toate acestea, poartă întotdeauna un același înțeles: un farmec norocos împotriva spiritelor rele din lume, un simbol al sănătatii și un semn al aprecierii.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01239 sec - PID: 17927