11

   Din cate se stie, o gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul acestei suprafațe, nici măcar radiația electromagnetică (de exemplu lumina). Prin urmare, interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind și numele. La suprafața limită, gravitația este atât de mare, încât nicio rază sau particulă de lumină, din interiorul găurii, nu are energie suficientă pentru a scăpa în afară. Viteza de scăpare gravitațională este, la suprafața limită, egală cu viteza luminii. Interiorul unei găuri negre, în ciuda aparențelor, se presupune că este extrem de luminos, deoarece lumina este și ea prinsă în gaura neagră.

   Găurile negre de masa stelară se formeaza prin explozia stelelor de masă mare, într-o supernovă, la sfârșitul vieții lor. Când o stea, de aproximativ 20 de ori mai mare ca Soarele, își epuizează "combustibilul", ea va exploda, nemaiputând să controleze toate reacțiile ce au loc în interiorul ei. După formarea gaurii negre, ea poate creste absorbind masă din vecinătatea ei. Prin absorbirea de stele precum și prin contopirea cu alte găuri negre se pot forma găuri negre super-masive, cu mase de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.
   Cu toate ca ea nu este vizibila, totusi prezența unei găuri negre poate fi dedusă prin interacțiunea cu restul materiei. În momentul de față se înregistrează o puternică tendință spre consens asupra acceptării ideii că, în centrul majorității galaxiilor se află o gaură neagră super-masivă. De exemplu, există dovezi solide care indică existența unei găuri negre, de peste patru milioane de mase solare, în centrul Căii Lactee.

   In ultimele zile, oamenii de stiinta au putut masura, pentru prima dată, viteza de rotatie (rata de spin) exactă, a unei găuri negre supermasive. Gaură neagră, în cauză, se află la 56 milioane de ani lumina distanta de Pamant si are de doua milioane de ori masa Soarelui.
   "Putem urmări ce se intampla intr-o gaura neagra, studiind razele X emise in apropierea unei gauri negre", a declarat Fiona Harrison de la Institutul Californian de Tehnologie din Pasadena, co-autor al noului studiu.
   In urma studiului, a rezultat ca gaurile negre super-masive se rotesc la 84% din viteza permisă de teoria relativitatii, care este apropiata de viteza luminii.
   Acum, că viteza de rotație a acestora a fost stabilită, este posibil sa se afle si modul in care ea a evoluat, dezvoltandu-se de la o dimensiune mica, de altadata, la dimenisunea gigantica din prezent.
   Lou Kaluzienski, de la sediul NASA, afirma ca aceasta descoperire este una foarte importanta pentru domeniul științei Gaurilor Negre.

   Gaura neagra aflata in centrul studiului recent, efectuat cu doua telescoape, este pozitionata in mijlocul galaxiei NGC 1365.
   Interesul astro-fizicienilor fata de viteza de rotație a unei Gauri Negre, porneste de la ideea ca astfel se poate afla mai mult despre modul în care galaxiile se s-au născut.
   Cu toate acestea, rămâne neclar modul în care un astfel de obiect a inceput sa se dezvolte.

   Gaura neagră supermasivă este înconjurata de un "disc de acumulare", format din materie care se roteste in jurul gaurii negre si care, în final, intră în gaura neagră, datorită gravitatiei sale. În acest proces, materia accelereaza si incepe sa emita raze X.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
84
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.12329 sec - PID: 24741