3

Abatoarele din Franta, în care, in cea mai mare parte a sa, munca este una manuala, au denunțat concurența neloială din partea celorlalti europeni. În timp ce salariul minim, în Franța, se aplică tuturor angajaților, Germania se folosește de mana de lucru angajata din strainatate, din Europa de Est, plătita de trei ori mai ieftin, iar Spania se foloseste de aproximativ 40% lucrători străini, în acelasi sector.

Abatoarele germane iși pot permite, deci, să ii plătească mai mult pe crescatorii de porci, intrucat au costuri mai mici la forța de muncă, notează Alain Berger, delegat interministerial pentru industria alimentară, responsabil cu criza din industria porcilor.

Un studiu al Institutului Francez al Carnii de Porc, efectuat pe marginea costului forței de muncă, arată că, în medie, pregatirea unui kilogram de carne de porc, in Germania (tranșare și dezosare parțială), costă cu 3-4 cenți mai puțin decât în Franța. Avand in vedere ca vorbim despre milioane de tone de carne, prelucrate in abatoare, suma se ingroasa zdravan.

În plus, crescatorii germani, care au beneficiat de aplicarea unor standarde europene mai usor decât omologii lor francezi, s-au bucurat, în ultimii ani, de consolidarea și modernizarea fermelor lor.

Astăzi, în Franța, doar pentru modernizarea fermelor, sunt necesare cel putin 2,5 miliarde de euro, conform Institutului Francez al Carnii de Porc.

Abatoarele germane au fost, de asemenea, complet restructurate și modernizate, în parteneriat cu distribuitorii cu care au semnat contracte, notează Michel Rieu, director economic al IFIP, pentru France Presse.

În cele din urmă, cu un cost redus al muncii și cu o industrie restructurata, consumatorul german cumpără cotletul de porc de la distribuitori, cu 10 – 15% mai ieftin decât consumatorul francez, mai spune Rieu.

Concurența face rau, într-adevăr, sectorului francez, mai puțin competitiv pe piața internă, lăsând ușa deschisă importurilor de carne de porc din Germania si Spania.

Toți ochii sunt acum atintiti asupra guvernului francez, care ar trebui sa prezinte, in luna martie, un program de salvare a industriei carnii de porc, atata timp cat productia a scazut drastic si mii de persoane au fost deja disponibilizate.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.00986 sec - PID: 9762