4

Noul papa si imbunatatirea relatiei cu Islamul (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   În timpul papalitatii lui Benedict al XVI-lea, relațiile dintre cele două mari religii din lume, Crestinismul si Islamismul, au fost umbrite de observațiile facute de acesta în 2006, condamnate pe scară largă ca „atac asupra Islamului”.

   Într-un discurs tinut la Universitatea din Regensburg, în Germania, tara sa natală, Benedict a citat un împărat bizantin din secolul 14, care a spus: "Arată-mi doar ce a adus nou Mohamed si vei gasi numai lucruri rele și inumane, precum porunca sa de raspandire a sabiei in predicarea credinței".

   În fața protestelor lumii musulmane, Vaticanul a atras atentia ca comentariile Papei au fost interpretate în mod greșit și că el "regretă profund" faptul că discursul "suna jignitor la adresa credincioșilor musulmani".
   Pentru mulți din lumea musulmană, cu toate acestea, raul a fost produs și ideea ca Papa Benedict este ostil Islamului a persistat.

   Juan Cole, un comentator american privind Orientul Mijlociu, a sugerat că, deși Papa a dat înapoi in unele dintre pozițiile sale, "el a tulburat aceste relații, cu declarații provocatoare inutile și, uneori, ofensatoare la adresa Islamului și a musulmanilor."

   În ciuda eforturilor Vaticanului, de reînnoire a dialogului interconfesional, prin gazduirea unei reuniuni cu învățații musulmani, ostilitățile s-au reluat în 2011, când Papa a reclamat discriminarea creștinilor copți din Egipt, în urma unui bombardament asupra bisericii din Alexandria.
   Universitatea Al Azhar din Cairo, centrul de învățamant islamic, a înghețat relatiile cu Vaticanul, în semn de protest.

   În urma deciziei de demisionare a Papei, Mahmud Azab, un consilier pe problema dialogului interconfesional, din Al Azhar, a spus: "reluarea relațiilor cu Vaticanul, depinde de atmosfera creată de noul Papă. Inițiativa este acum în mâinile Vaticanului".

   Mahmoud Ashour, un senior cleric al Al Azhar, a insistat că "Papa nu trebuie să atace Islamul", conform unor remarci citate de Agentia France-Presse, declarand că cele două religii ar trebui să se "completeze una pe cealalta, in loc sa concureze".
   Un lider musulman francez, între timp, a solicitat un nou început în dialogul cu noul Papă.

   Într-un interviu pentru Der Spiegel, din Germania, din această săptămână, Boubakeur Dalil, liderul Marii Moschei din Paris, a spus la adresa Papei Benedict al XVI-lea: "nu a fost capabil să ii înțeleagă pe musulmani. Nu a avut nicio experiență directă cu Islamul si nu a găsit nimic pozitiv de spus la adresa convingerilor noastre".

   Reem Nasr, scria pe un forum destinat dezbaterilor politice, Policymic, un program în cinci puncte, pentru succesorul Papei Benedict, in ideea restabilirii legaturii lumii catolice cu cea musulmana.
   Acestea includeau respectul reciproc, mai multe contacte ale Papei cu liderii musulmani și o mai mare concentrare asupra a ceea ce religiile au în comun.

   "A fost o lungă istorie de neîncredere, care poate fi depășită", mentiona Reem. "Nimeni nu ar trebui să renunțe".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
55
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02647 sec - PID: 15299