24

Biserica Brosteni I din Copaceni - Valcea, filiala, a fost tarnosita

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a poposit în mijlocul credincioşilor comunei Copăceni, din judeţul Vâlcea, oferindu-le o îndoită sărbătoare duhovnicească. Părintele Episcop Vicar a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Broşteni I, Protoieria Horezu. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a târnosit şi biserica filială din localitate, după ce lucrările de consolidare şi restaurare a picturii au fost finalizate.

Sute de credincioşi au venit in ziua de 3 martie 2013, în comuna Copăceni, pentru a participa la slujba de resfinţire a bisericii filiale cu hramul „Sfântul Nicolae” din satul Gătejei. Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei şi au continuat in aceeasi zi cu slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie oficiate de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

După slujba de sfinţire a bisericii, Părintele Ierarh a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa ctitoriei de locaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a evidențiat importanţa întoarcerii spre Dumnezeu, prin căință, despre bucuria divină și a comunității creștinilor când omul păcătos se întoarce la Dumnezeu. „Pilda Fiului Risipitor este plină de învăţături duhovniceşti pentru noi, şi anume faptul că tatăl celor doi fii este Dumnezeu Tatăl, Izvorâtorul Vieţii noastre, iar fiii suntem şi noi cei care avem atitudini diferite faţă de El. Să căutăm să fim ascultători ca fiul cel mare şi împlinitori ai Cuvântului lui Dumnezeu, şi să nu fim ca şi fiul cel mic, risipitori, şi să ne înstrăinăm de Dumnezeu, ci să căutăm permanent să trăim împreună cu Domnul şi cu semenii noștri. Avem în Biserică Taina Pocăinţei sau Taina Spovedaniei prin care primim de la Dumnezeu iertarea, haina cea bună, haina luminoasă aşa cum am primit-o la Botez. Iar ca răsplată a acestei întoarceri de la păcatele noastre la Hristos, vom primi inelul, adică harul reînfierii pentru a ne socotii fii ai Lui. Încălţămintea de care se pomeneşte în Sfânta Evanghelie de astăzi, să ne aducă aminte şi nouă că trebuie să urmăm pe căile Domnului, pe drumul care duce în Împărăţia Sa.”, a spus Preasfinția Sa.

La final, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul l-a felicitat pe părintele paroh Marcel Gheorghe Drăghici, pentru activitatea pastorală, misionară şi administrativă din parohie, conferindu-i titlul onorific de iconom. De asemenea, Preasfinţitul Părinte a felicitat întreaga comunitate în frunte cu primarul Comunei Copăceni pentru contribuţia substanţială la lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii din localitate.

La acest important eveniment din viaţa parohiei Broşteni I au mai luat parte Părintele Mihai Cârţan, Protoiereu de Horezu, Primarul localităţii Copăceni, Ec. Tironel Gheorghe Tâmplărescu, oficialităţi locale, preoţi şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Biserica filială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Broşteni I, comuna Copăceni, judeţul Vâlcea, a fost construită din lemn în anul 1719 de către Pătru Haiducu. În anul 1980, s-a restaurat din temelie la iniţiativa şi sub îndrumarea Pr. Aurel Bulacu, de către Rizea Ionel, Mistoc Virgil, Maria Maximilian şi Drugan Ilie.

Între anii 2009 şi 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi la iniţiativa Pr. Paroh Drăghici Gheorghe Marcel, s-au efectuat lucrări de restaurare a picturii bisericii, construindu-se din nou un şopron prăznicar şi o clopotniţă, cu contribuţia substanţială a enoriaşilor Bisericaru Aurel, Covercă Nicolae, Brabete Petre, Bisericaru Ionel, Buşoi Ionel, precum şi a primăriei comunei Copăceni şi a altor binecredincioşi.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01157 sec - PID: 22117