3

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Râmnicu Vâlcea, in ziua de 3 martie 2013, în Duminica a XXXIV-a după Rusalii (a întoarcerii Fiului risipitor), Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Macarie a ținut un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică în care a fost prezentată Pilda fiului risipitor, una dintre cele mai frumoase, mai pline de sens şi de înţeles pilde, menită să ne arate chipul adevăratei pocăinţe.

„Învățătura pe care o desprindem din această parabolă, acum în pragul Postului Mare, este iubirea nemărginită a Atotmilostivului Dumnezeu care ne primește și ne așteaptă, așa cum l-a așteptat pe fiul cel mai mic, care era risipitor, desfrânat și păcătos, să ne întoarcem de la calea cea rea, care nu ne aduce niciodată bucurie și pace, ci mai mult, ne îndepărtează și ne istovește. Ce s-ar fi întâmplat oare cu acest fiu risipitor și îndepărtat dacă nu și-ar fi venit în sine să se întoarcă în casa părintească? Ar fi murit de foame. Iată, să nu se întâmple cu noi aceasta, să ne istovim și să murim în păcate, înfometați și însetați de Dumnezeu, ci să venim aici în biserică asemenea fiului îndepărtat și să ne recunoaștem păcatele noastre și să strigăm înaintea părintelui în Taina Spovedaniei sau Taina Pocăinței cu păcatele care le săvârșim ca oameni, mai grele sau mai puţin grele. Fiecare purtăm sarcina păcatelor noastre, de aceea trebuie să alergăm aici la „Casa Părintelui”, în Biserica Slavei, şi în Taina Pocăinţei venindu-ne în sine să ne mărturisim vina: „Părinte, am greşit la cer şi înaintea ta; Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău”, dar Domnul ne numeşte pe toţi fii şi ne primeşte cu iubire şi căldură împărtăşindu-ne harul şi bucuria în Taina Liturghiei primind astfel ca merinde pentru viaţa de veci Trupul şi Sângele Său.”, a spus Părintele Ierarh.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Macarie a rostit un cuvânt de mulţumire adresat Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pentru călduroasa primire în Eparhia Râmnicului şi şi-a exprimat bucuria săvârşirii Sfintei Liturghii în catedrala ridicată de Sfântul Ierarh Calinic. În încheiere Preasfinţia Sa a mulţumit credincioşilor pentru participarea atât de numeroasă la Sfânta Liturghie şi i-a îndemnat să ţină aprinsă candela credinţei.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
217
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02612 sec - PID: 7401