196

Turism religios, printre Manastirile istorice ale Greciei

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Turismul religios este una dintre cele mai vechi forme de călătorie, Grecia inspirandu-i pe calatori – fie pentru scopuri religioase, fie din simple considerente ce tin de auto-explorare – de-a lungul anilor, cu tradiția sa bogată în lacasuri ortodoxe.

Cu biserici bine conservate din epoca bizantina, mănăstiri si metocuri, țara este un tinut al locurile sfinte, dedicate lui Dumnezeu. Insulele și partea continentala pot oferi un tur cultural al lacasurilor si cladirilor, cu natura lor greaca. Pornind intr-o calatorie religioasă în Grecia, e ca si cand ai călători înapoi în timp, explorand credinta prin ochii credincioșilor de altadata. Cu toate acestea, nu contează dacă crezi într-o anumită dogmă sau nu. Pur și simplu vizita acestor lacasuri inspira venerație, permitandu-ti sa descoperi o alta latura a Greciei, care îmbină istoria, arhitectura, natura si religia, într-o experiență culturală unică.

Mănăstirile Muntelui Athos

Un sit al Patrimoniului Mondial și sistem politic autonom în Republica Elenă, Peninsula Athosului – Peninsula mare Halkidiki – este casa a 20 de manastiri stavropighii ortodoxe, aflate sub jurisdicția directă a Patriarhului de Constantinopol. Grecii de astăzi, de obicei, se referă la Muntele Athos, prin "Sfântul Munte" (Aghion Oros), iar laicii trebuie să urmeze o anumită procedură inainte de a vizita una dintre mănăstiri, dintre schituri sau chiliile. Există o interdicție privind intrarea femeilor, numita Avaton, ceea ce înseamnă ca doar barbatii pot avea acces la aceste mănăstiri și să aprecieze istoria, arta și modul de viață al călugărilor care trăiesc acolo.

Formal infiintat in anul 963, când călugărul Atanasie a ridicat mănăstirea Marea Lavră, a ajuns astazi la o populatie curenta de 1400 de călugări. Astăzi, călugării din Grecia, Rusia, Bulgaria, Serbia și România trăiesc în peninsula luxuriantă, care are, nu numai capodopere arhitecturale ci și un mod de viață ascetic, de prezentat, alaturi de vasta frumusețe naturală. Muntele Athos este una dintre cele mai vechi comunitati monastice care au supraviețuit in lume.

Mănăstirile Meteora

Meteora ("Mijlocul Cerului", "Atarnati in aer" sau "In cerurile de Sus" – etimologic referindu-se la "Meteorit") este unul dintre cele mai mari si mai importante complexe de manastiri Ortodoxe rasaritene, stabilit în Kalambaka, Grecia centrala.

Construit pe stâncile înalte și accesibil doar prin scări tăiate în formațiunile de rocă, complexul a fost ales pentru a-i proteja pe călugări de revoltele politice și, mai târziu, de extinderea ocupației turcești, în secolul 14.

Printre mănăstirile aflate la marginea cerului se afla si multe care sunt abandonate, nedeschise publicului, și șase manastiri izolate, două dintre acestea fiind locuite de maici. Încă din secolul al XI-lea, călugării pustnici au fost vazuti vietuind in peșteri și decupaje in roci. În anul 1344, Athanasios Koinovitis, de la Muntele Athos, a adus un grup de credinciosi pe Meteora. Din 1356 pana in 1372, el a fondat mănăstirea Meteoron și este declarat fondatorul primei manastiri. Legenda spune că el nu a urcat pe piatra ci a fost carat de un vultur. Manastirile din Meteora sunt incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO și au fost prezentate inclusiv în filmul lui James Bond "For Your Eyes Only", sau in filmul Angelinei Jolie, "Tomb Raider – Cradle of Life".

Manastirea Mega Spileo

O mănăstire impresionantă, aflata în apropierea orașului mic Kalavryta din Peloponez, este construita pe pantele aflate pe partea laterală a unui deal stancos. Aceasta manastire este considerata a fi cea mai veche din Grecia, construita în anul 362 dupa Hristos, și a supraviețuit in urma a 4 incendii diferite, ultimul avand loc în anul 1934. Construcția de opt etaje este ridicata chiar la gura unei pesteri, deasupra râului Voraikos, care se adaugă fenomenalei vederi, creand un sentiment de sălbăticie in completa sincronizare cu natura înconjurătoare. Manastirea a fost construita de catre doi frati si calugari din Salonic, care au vizitat zona, in cautarea icoanei sfinte a Maicii Domnului, creata de Sfantul Apostol Luca – o icoana considerată până în prezent a fi o relicvă sfântă. După ce a supraviețuit diverselor evenimente dezastruoase, manastirea a jucat un rol important în timpul războiului de independență din Grecia, în 1821, împotriva otomanilor.

Aceasta dispune de relicve importante, din acel moment, precum și de icoane valoroase in fresca bizantina, manuscrise și alte comori unice, cum ar fi o bibliotecă care oferă mai mult de 3.000 de cărți și vechi scripturi.

Mănăstirea Hosios Loukas

Hosios Loukas este o manastire istorica situata în apropierea orașului Distomo, în Boeotia, Grecia. Aceasta este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură si de arta mijlocie bizantină, și a fost inclusa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, împreună cu mănăstirile din Nea Moni si Daphnion. Mănăstirea Hosios Loukas este situata într-un loc pitoresc, pe pantele Muntelui Helicon. Ea a fost fondată în secolul X de pustniculLuca cel Sfintit, ale cărui moaște se păstrează în mănăstire pana in ziua de azi. Manastirea, se spune, a fost renumită în Bizanț, în timpul zilelor sale de glorie, pentru decorarea sa generoasa, inclusiv cu sculptură, plăci de aur și de argint, picturi murale, mozaicuri (în special pe suprafete curbate), icoane, candelabre, perdele de mătase și articole din altar. Doar o parte din aceste elemente sunt încă aici, printre care notabile sunt placarile cu marmura si grilajele ferestrelor.

Mănăstirea Sfântul Ioan

Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul este o mănăstire ortodoxă greacă, fondată în anul 1088, în Chora, pe insula Patmos. UNESCO a inclus sit-ul in Patrimoniul Mondial. Aceasta este construita lângă un loc venerat atât de catolici cat și de ortodocșii din rasarit: pestera unde Sf. Ioan din Patmos a avut revelații divine despre Apocalipsa.

În 2012, 40 de călugări vietuiau aici. Mănăstirea a fost fondată în anul 1088 de către preotul-militar Ioan Christodoulos. Cea mai mare parte a manastirii a fost completata de Christodoulos, la trei ani mai târziu. El a întărit puternic exteriorul, din cauza amenințărilor pirateriei și ale turcilor selgiucizi.

Dispunând de o colecție impresionantă de relicve religioase, cărți și alte comori care datează din primele zile ale Creștinismului, mănăstirea se află pe vârful unui deal, care permite vederi panoramice asupra insulei. Compusa din curti, capele, scari, arcade, galerii și terase pe acoperiș, manastirea este una dintre cele mai apreciate de pe insulă și este foarte vizitata.

- dupa un articol de Stela Tolakidu – Grecia/SUA
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01204 sec - PID: 18317