34
Conform prescriptiilor tipiconale si Capetelor Sfantului Marcu, in cazul in care Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici va pica in aceeasi zi cu Pomenirea Celor Adormiti – Sambata Mortilor sau Mosii de Iarna - Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia se va devansa cu o zi.

Astfel, conform unui interviu acordat Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, in exclusivitate, de Pr. Stavrofor Vasile Ailioaei, "Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, in acest an, va fi devansata cu o zi, respectiv va avea loc in data de 8 Martie 2013. Specificatiile conform carora aceasta schimbare este una care trebuia amintita in calendarul crestin-ortodox din acest an, se gasesc in prescriptiile tipiconale si, de asemenea, in Capetele Sfantului Marcu".

Din cate se stie, Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia este ziua in care credinciosii, in mod traditional, sfintesc la biserica mucenicii preparati in casele lor, alaturi de intreaga familie.

Gospodinele pregatesc, inca din ajun, „mucenici” din aluat, fierti sau copti, indulciti cu miere si garnisiti cu nuca pisata. Chiar daca in comert se gasesc „mucenici” semipreparati sau gata pregatiti, nimic nu se compara cu prepararea lor in casa, in mijlocul familiei, lasand astfel un obicei frumos copiilor nostri, care sunt foarte incantati sa participe la astfel de activitati creative.

Impletiti de manutele lor, „mucenicii” sunt cu atat mai gustosi avand si un aspect natural, personalizat, neinhibat de uniformizarea prin sabloane. Iar mintea si sufletul lor, sunt cu atat mai mult interesate de istoria care sta la baza acestei traditii.

Cei 40 de mucenici: Chirion, Candid, Domnus, Isihie, Heraclius, Smaragdus, Eunicus, Valens, Vivianus, Claudius, Teodul, Priscus, Eutihie, Ioan, Xantus, Helianus, Sisinius, Aggias, Aetius, Flavius, Acacius, Ecdicius, Lisimah, Alexandru, Elias, Gorgonius, Teofil, Dometian, Gaius, Leontius, Atanasie, Chiril, Sacerdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Chudion, Aglaius, Meliton erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius (in jurul anului 320).

Guvernatorul Armeniei, Agricolae, i-a obligat sa se inchine idolilor. Acestia au refuzat, urmand sa fie ba batuti cu pietre, ba ademeniti cu daruri ca sa renunte la credinta in Hristos. Soldatii nu s-au inchinat idolilor, guvernatorul condamnandu-i la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Unul din cei 40 s-a speriat si a iesit din lac, dar a murit pe loc, insa, imediat i-a luat locul un soldat.

Apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Dimineata au fost scosi din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01846 sec - PID: 31606