27

Noul ider al celei mai mari Biserici din Irak: STOP emigrarii!

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Noul lider al celei mai mari Biserici din Irak, le-a cerut credinciosilor sa nu mai emigreze, avertizându-i că Creștinismul, în Orientul Mijlociu, riscă să devină "o amintire îndepărtată".

Tinand o predica ocazionata de instalarea sa ca Patriarh al Caldeenilor, in Bagdad, Louis Sako Rafael a spus ca creștinii din Irak ar trebui să depășească temerile lor și să lucreze împreună pentru a construi un nou viitor.

Raphael I, a cărui alegere în calitate de șef al Bisericii Catolice de rit Rasaritean a fost confirmată de către Papa Benedict al XVI-lea in data de 1 februarie 2013, a chemat la dialog, in spiritul "coexistenței pașnice", cu liderii musulmani, intr-o perioada in care interesul a crescut fata de extremism și violența.

Noul Patriarh, care are varsta de 64 de ani, a subliniat necesitatea unitatii crestinilor ortodocși în regiunile marcate de tensiuni ecumenice, în ultimii ani.

În comentariile sale, formulate in fata creștinilor adunati la slujba oficiata in Catedrala Sfântul Iosif din Bagdad, Patriarhul a spus: "De unde aceasta frica, astazi?”

"Nu trebuie sa va retrageti si sa emigrati în vremuri de mare presiune. Aceasta este țara dumneavoastră și ținutul vostru”.

"În cazul în care emigrarea va continuă – fereasca Dumnezeu – nu vor mai exista mulți creștini în Orientul Mijlociu. Biserica nu va fi mai mult decât o amintire îndepărtată".

Comentariile Patriarhului, facute in ajunul aniversării a 10 ani de la războiul din Irak și răsturnarea președintelui Saddam Hussein, vin dupa un deceniu de emigrare masivă a creștinilor din țară.

În 1987, creștinii din Irak erau in numar de 1.4 milioane persoane, conform ultimului recensământ, dar acum nu sunt mai mult de 250.000, cu cea mai mare scădere a numărului lor dupa anul 2003.

Din 2003, fundamentalismul și legile au zdruncinat din temelii Biserica. Mai mult de 700 de creștini au fost uciși (inclusiv 17 preoți), în atacurile religioase și motivate politic, iar 71 de biserici au fost atacate – 44 in Bagdad și 19 în Mosul.

Cea mai mare criză de încredere a creștinilor a venit după atacul din 31 octombrie 2010, din Bagdad, asupra Catedralei siriene din oras, când 45 de persoane au fost ucise (inclusiv doi preoți), iar alte 100 au fost rănite, în urma unui asediu de patru ore.

Patriarhul Rafael a mai spus: "Acesti ultimi ani au fost plini de evenimente și de pericole și, încă, umbra fricii si a mortii marcheaza poporul nostru".

"Schimbati-va optica asupra a ceea ce sunteti, asupra identitatii voastre. Priviti adanc în realitatea cu care ne confruntăm astăzi și înțelegeti importanța prezenței și marturisirii voastre. Locuim împreună și construim un viitor, pentru voi, în țara voastră".

Patriarhul Rafael, care a fost Arhiepiscop de Kirkuk (2003-13), după ce a fost rector al Seminarului Sf. Petru din Bagdad, a subliniat nevoia "reînnoirii".

El a mai spus: "… lumea din jurul nostru s-a schimbat, iar noi trebuie să ne schimbam. Biserica trebuie să se schimbe. Deci, vom reînnoi Liturghia noastră, metoda noastră de pregatire religioasă și vom actualiza structurile noastre ecleziastice, cu curaj și claritate, conform celui de-al Doilea Conciliu al Vaticanului.

"Această reînnoire urmareste o mai buna înțelegere si participare a credincioșilor nostri la modul de viață creștin și atașamentul lor față de Hristos și Biserica Sa".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01065 sec - PID: 18167