22

LitFest - Festivalul de Literatura al Emiratelor: poezie in desert

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Festivalul Internațional de Literatură al Emirates Airline, unul dintre cele mai cunoscute în regiune, s-a bucurat in aceasta saptamana de cea de-a cincea ediție, pe fondul unui nivel crescut de participare, cu două mari evenimente în lumina reflectoarelor: o seară de poezie în deșert și crearea unei fundatii pentru literatura, dupa cum informeaza Agentia Ansa. O sută de autori s-au adunat, din 30 de țări, pentru a lua parte la cele aproximativ 200 de evenimente programate în timpul festivalului de cinci zile, care se va incheia maine, 9 martie.

Festivalul include mai multe genuri, sub sloganul „Eroi si Cetateni”, evenimentele literare fiind imbinate cu ateliere din diferite domenii, cum ar fi: arta culinara si literatura.

Un eveniment poetic fără precedent este „Camere in Desert”, cu lecturari de poezie, din poezia poeților locali și internaționali.

În seara zilei de miercuri, de exemplu, în linistea dintre dunele de nisip, sub lumina lunii, ii puteai auzi pe poetul britanic Simon Armitage, nigerianul Ben Okri, Jeet Thayil – din India, Adel Khozam și Nujum Al Ghanem din Emirate, printre altii.

Seicul de Dubai și autorul colectiei de poezii Mohmmad bin Rashid Al Maktum a luat parte, de asemenea, la evenimente, semnand si decretul infiintarii unei fundatii a Emiratelor Arabe Unite pe marginea festivalului, un organ de stat care, în realitate, va comasa alte trei fundatii deja existente.

Organismul va avea trei obiective principale: organizarea și gestionarea anuala a Festivalului de Literatura al Emiratelor, în limbajul cotidian LitFest, susținerea si crearea condițiilor intelectuale și creative pentru cresterea numarului de poeți și scriitori locali, precum și stimularea producției literare.

Creativitate cetățenilor talentați din Emiratele Arabe Unite va primi si ea o mână de ajutor și încurajari, in producerea de lucrari atat in raba cat si in engleza.

O atenție specială se va acorda si literaturii pentru copii, mai ales după mai multe dezbateri aprinse, recente, privind conservarea limbii arabe, ca limbă națională și academica.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01148 sec - PID: 14847