49
Sâmbătă 16 martie, la ora 10:30, in Mănăstirea Ortodoxă romaneasca Sfântul Grigorie Armeanul si Sfântul Martin cel Virtuos, din Bondaroy-Pithiviers, Franta, aparţinând canonic de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, va fi oficiata Sfânta Liturghie, cu ocazia sărbătorii Sf. Grigorie al Armeniei.

Sf. Grigorie al Armeniei a fost un episcop armean, care a părăsit regiunea Sevastei, în Capadocia, pentru a-si petrece zilele într-o peșteră de lângă Pithiviers, aproape de centrul regional Bondaroy.

Dupa 7 ani de singurătate și de viață ascetică, el a părăsit această lume pe 16 martie 997.

A fost canonizat de către biserica locală pentru tot binele spiritual făcut in numele locuitorilor acestor regiuni.

Biserica Sfântului Martin Singuraticul, numita si capela Sfântului Gregorie, domina localitatea Beaudrevilliers. Ea este una dintre cele mai vechi biserici din departamentul Loiret, si constructia ei dateaza din secolul al IX-lea. Ea a fost restaurata de catre Gauzelin în anul 1004 si in 1030, iar un acord în favoarea abatiei Fleury o mentioneaza în anul 1071.

Construita, se pare, în anul 887, de catre calugarii Sfântului Martin cel Virtuos, dupa un plan sirian, era compusa dintr-un spatiu pentru cor si un naos acoperite cu lemn, cuprinzând doua tribune destinate "Chorus Psalentium", caracteristic ritului oriental vechi. Au mai ramas astazi, neschimbate, naosul si absida principala.

Traditia spune ca într-o seara a anului 991, trei pelerini bat la usa parohului din Pithiviers. Obositi si îmbracati mizerabil, ei se bucura de ospitalitatea preotului. Unul dintre cei trei pelerini, Grigorie, este de origine nobila si arhiepiscop de Nicopolis. El aspira la o viata de rugaciune si sacrificiu.

Dupa ce manânca si se odihneste, el merge la Héloise, mosiereasa din Pithiviers. Ea îl primeste cu multa solicitudine si îi indica capela din Beaudrevilliers. Grigorie se retrage la locul Sfântului Martin Singuraticul. El va trai aici 7 ani într-o grota sapata de propriile sale mâini, în valea de lânga biserica.

El practica postul în timpul saptamânii, mancând numai seara un pumn de linte sau diferite seminte, dar duminica "Grigorie invita la masa sa preoti si ierarhi si chiar laici evlaviosi. El le servea nu numai hrana trupeasca, ci si cea sufleteasca. Si el însusi prepara cu mâinile sale o prajitura cu miere si mirodenii, dupa moda din tara sa, pe care le-o servea, dupa masa, în timpul intonarii imnelor si cântarilor. Oaspetii lui, degustându-le, aveau senzatia ca se bucura de toate deliciile Paradisului" (manuscris de la abatia din Micy, secolul XI).

Aceasta prajitura era de fapt turta dulce, care va face renumele regiunii Pithiviers.

La 16 Martie 999, el este înmormântat chiar în biserica, care a cunoscut 950 de ani de pelerinaj.

Istoricul manastirii, prezentat de reprezentantii acesteia [http://www.monastere-saintgregoire.net/] , aminteste si despre capela Bunei Doamne, situata în causul vaii l'Oeuf (Oul), construita deasupra unui izvor, catre anul 1550. Multitudinea de vindecari miraculoase atesta existenta unui cult pentru "Doamna noastra de bun ajutor", loc de mare pelerinaj în zilele de sarbatoare ale Sfintei Fecioare Maria.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01751 sec - PID: 17780