31

Declaratia finala a Conferintei din Jakarta, 26-28 februarie 2013

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
O conferință recenta, interconfesională, a liderilor crestini si musulmani din Asia, organizata în comun de către Conferința Internațională Indoneziană a Scolilor Islamice (ICIS), Conferința Episcopilor Indoneziei (KWI) și Asociatia Bisericii indoneziene (IGP), a luat mai multe măsuri curajoase spre noi perspective în relatiile creștin-musulmane.

Federația Conferințelor Episcopale din Asia și Conferința Creștină din Asia au participat, de asemenea, la intrunire. Participanții au emis o rezoluție majora, in 10 puncte, numita Declarația finala a Conferintei din Jakarta, 26-28 februarie 2013.

Dr. Zaharias Mar Aprem, Mitopolit de Adoor (Kerala), care a reprezentat Biserica Ortodoxă Malankara, a declarat: "Conferința a fost extrem de utila și una de succes. Aproximativ 134 de participanți, din țări ale Asiei și Australiei, au luat parte la aceasta. Din India, au existau doar 4 participanti, care au inclus 3 episcopi catolici si un singur arhiepiscop ortodox".

Tema conferinței a fost data de ideea de solidaritate și colaborare în Asia: "Iubirea lui Dumnezeu, iubirea aproapelui, iubirea intregii creatii".

Spre finalul conferinței, liderii musulmani și creștini au recunoscut, de comun acord, ca frecvent au existat intelegeri gresite, a unuia fata de celalalt, care au dus la cresterea suspiciunilor și la lipsa de angajament pozitiv de ambele parti.

Liderii religioși au afirmat, în rezoluție, ca isi vor păstra interesul in studierea scenariului social, interpretand tendințele societatii de adoptare a unor politici care pot compromite interesele comune.

S-au decis, totodata, masuri de vindecare a amintirilor, referitoare la evenimentele dureroase care au avut loc în istoria comună a celor două comunități, și de iertare a ranilor care au trecut.

In final, s-a facut apel la porunca iubirii, un pas îndrăzneț spre noi perspective în relatiile creștin-musulmane.

Hotelul central Acacia, din Jakarta, a fost locul de întrunire al conferinței, dupa cum va informam in editiile anterioare.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01109 sec - PID: 29878