9

   Declarația Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, cu privire la proiectul de lege a guvernului cipriot, vizavi de incinerarea persoanelor decedate:

   "În cursul reuniunii sale din 6 martie 2013, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ciprului a abordat problema incinerarii morților, care este tratata de un nou proiect de lege.
   Astfel, Sfântul Sinod informeaza despre poziția Bisericii:

   1. Problema incinerarii morților nu are un caracter dogmatic pentru Biserica. Învierea morților, pe care o așteptăm, poate avea loc si din cenusa, deoarece „nimic nu este imposibil la Dumnezeu". Mulți sunt cei care au ajuns hrană pentru animalele sălbatice, pe uscat și pe mare, dar asta nu înseamnă că nu se vor ridica la a doua venire a lui Hristos.
   2. Problema se referă la Tradiția Bisericii: trupurile care au primit Sfintele Taine ale Bisericii (Botezul, Mirungerea, Sfânta Împărtășanie etc.) sunt locuința Duhului Sfânt și trebuie să fie respectate. Trupurile oamenilor care au trăit toată viața lor in spirit crestin, continuă, chiar și după separarea lor de suflet, sa fie salas Duhului Sfânt, Care lucrează minuni, izvoraste miruri frumos mirositoare, rămâne neputrezit și face minuni. Acesta este motivul pentru care descompunerea violenta a trupului este evitată. În semn de respect fata de trup, conform recomandarii Apostolului Pavel, Biserica savarseste slujba inmormantarii acestuia. Descrierea îngropării lui Hristos, Lazăr, Iacov, Iosif etc. face referire la aceeași Tradiție. Biserica a stabilit sarbatori ale descoperirii moastelor de sfinti, aseaza moaștele martirilor in Masa Altarului odata cu tarnosirea bisericilor, consideră că moaștele sfinților sunt "nestemate sfinte" și "transmit Harul lui Dumnezeu", adică acestea sunt mijloacele prin care Harul lui Dumnezeu este transmis credincioșilor. Imnografia Bisericii, de multe ori, se referă la inmormantarea corpului si la descompunerea acestuia în elementele din care a fost alcătuit, referindu-se din nou la tradiția înmormântarii și nu la incinerarea corpului.
   3. Credinta Bisericii este aceea ca fiecare om este o personalitate deosebită, distincta inaintea lui Dumnezeu. Această caracteristică este, de asemenea, observată în caracteristicile omului, în ADN-ul său. ADN-ul fiecărui om este, de asemenea, menținut în ramasitele pamantesti ale acestuia, in oseminte, în timp ce, în contrast cu aceasta, cenușa rezultată din ardere este una si aceeasi pentru toti. Respectand unicitatea fiecărui muritor, Biserica nu acceptă incinerarea morților.
   4. Oricine vizitează mormintele celor dragi recunoaste că se simte usurat intr-un astfel de moment. El simte că cei dragi ai lui, decedati, nu au dispărut. Trupurile lor sunt inca aici. Acesta este, de asemenea, un alt motiv pentru care Biserica sustine inhumarea celor adormiti.
   5. Plângerile legate de lipsa de spațiu din cimitire sau de problemele de sănătate, pot fi obiectate prin faptul ca Biserica Ortodoxă recunoaște și acceptă exhumarea rămășițelor și pastrarea lor și asezarea în același mormânt, după mai multi ani de la deces, la o adâncime diferită etc.
   6. Toți cei care nu fac parte din Biserica Ortodoxă și care, prin urmare, sunt străini de Tradiția noastră, pot adopta incinerarea, pentru ei înșiși și pentru cei ai lor. Biserica nu poate acorda aceasta posibilitate membrilor săi. Cu toate acestea, ea recomandă ca toată lumea să rămână fidela Traditiei. În caz contrar, pentru acestia nu poate fi oficiata Slujba Inmormântarii, deoarece ar fi contrară crezului și tradiției respectivei persoane".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
155
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10159 sec - PID: 22972