26

Mosii de Iarna, la Catedrala din Ramnicu Valcea 2013

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
În sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, 9 martie 2013, când în Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiţi în dreapta credinţă, (Moşii de iarnă), la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Emilian a evidenţiat importanţa şi semnificaţia pomenirii moşilor şi strămoşilor noştri trecuţi la viaţa veşnică, arătând că Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Patimilor. De asemenea, Părintele Ierarh a elogiat martiriul Sfinţilor 40 de mucenici ucişi în Sevastia, pomeniţi la această dată.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa, împreună cu soborul de slujitori, a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lacaş, dar şi pentru toţi creştinii ortodocşi trecuţi la viaţa veşnică.

Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi poartă denumirea de Sâmbăta morţilor sau, cum este cunoscută ea în popor, Moşii de Iarnă. În această zi Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă mijlocire pentru toţi cei adormiţi, atât pentru drepţii din Vechiul Testament care au adormit fără să-L vadă pe Hristos, cât şi pentru cei ce au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea necesară. Prin aceste mijlociri Biserica cere lui Dumnezeu să-i învrednicească pe cei adormiţi de milostivire Sa, să-i judece cu blândeţe şi să-i aşeze în ceata drepţilor.

Această rânduială pentru cei adormiţi este prezentă încă din primele secole ale apariţiei creştinismului. Din punct de vedere liturgic se face pomenirea morţilor în această sâmbătă pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenirea celei de a doua veniri a Domnului şi a Înfricoşătoarei Judecăţi.

În această zi în toate bisericile şi cimitirele ortodoxe din ţara noastră sunt înălţate rugăciuni de pomenire pentru cei repausaţi.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01171 sec - PID: 30847