4

Mosii de Iarna, la Catedrala din Ramnicu Valcea 2013 (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

În sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, 9 martie 2013, când în Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiţi în dreapta credinţă, (Moşii de iarnă), la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Emilian a evidenţiat importanţa şi semnificaţia pomenirii moşilor şi strămoşilor noştri trecuţi la viaţa veşnică, arătând că Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Patimilor. De asemenea, Părintele Ierarh a elogiat martiriul Sfinţilor 40 de mucenici ucişi în Sevastia, pomeniţi la această dată.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa, împreună cu soborul de slujitori, a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lacaş, dar şi pentru toţi creştinii ortodocşi trecuţi la viaţa veşnică.

Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi poartă denumirea de Sâmbăta morţilor sau, cum este cunoscută ea în popor, Moşii de Iarnă. În această zi Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă mijlocire pentru toţi cei adormiţi, atât pentru drepţii din Vechiul Testament care au adormit fără să-L vadă pe Hristos, cât şi pentru cei ce au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea necesară. Prin aceste mijlociri Biserica cere lui Dumnezeu să-i învrednicească pe cei adormiţi de milostivire Sa, să-i judece cu blândeţe şi să-i aşeze în ceata drepţilor.

Această rânduială pentru cei adormiţi este prezentă încă din primele secole ale apariţiei creştinismului. Din punct de vedere liturgic se face pomenirea morţilor în această sâmbătă pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenirea celei de a doua veniri a Domnului şi a Înfricoşătoarei Judecăţi.

În această zi în toate bisericile şi cimitirele ortodoxe din ţara noastră sunt înălţate rugăciuni de pomenire pentru cei repausaţi.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
43
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.04172 sec - PID: 17338