36
Cu câteva zile în urmă, Patriarhia Ierusalimului a anunțat alegerea unui nou episcop, ca "Arhiepiscop de Qatar", in persoana Arhimandritului Macarie, până in prezent Exarh al Patriarhiei Ierusalimului in Doha, Qatar.

Decizia a dus la un protest din partea Patriarhiei Antiohiei, care prevede că Qatarul se afla pe teritoriul său canonic. Redam mai jos reacția completă a Patriarhiei Antiohiei, vizavi de aceasta alegere:

„Patriarhia a aflat, cu mare regret și mare durere, despre anunțul Patriarhiei Grec-Ortodoxe a Ierusalimului, legat de alegerea (și hirotonirea episcopală, care urmeaza) Parintelui Arhimandrit Macarie, ca "Arhiepiscop de Qatar", acesta anterior sluijind ca exarh al Patriarhului Ierusalimului în Doha, Qatar.

Fără a reveni asupra împrejurărilor infiintarii parohiei ortodoxe Doha, in Qatar, anterior deservita, "prin iconomie", de către Părintele Macarie, care asigura o slujire pastorala a credincioșilor ortodocși din mai multe jurisdicții diferite, aflate in aceasta țara, Patriarhia Grec-Ortodoxă a Antiohiei și a Întregului Orient consideră că actul Patriarhiei Ierusalimului, de infiintare a unei "Arhiepiscopii" pe un teritoriu care depinde canonic de jurisdicția Patriarhiei Grec-Ortodoxe a Antiohiei și a Intregului Orient, este o intruziune flagrantă a unei Biserici Ortodoxe, respectiv Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, pe teritoriul canonic al altei Biserici Ortodoxe, respectiv Biserica Grec-Ortodoxă a Antiohiei și a Intregului Orient.

O asemenea masura unilaterala, luata fără a tine cont de jurisdicția canonică a Patriarhiei Grec-Ortodoxe a Antiohiei și a Întregului Orient, încalcă nu numai practica Bisericii Ortodoxe ci, de asemenea, si legaturile de iubire, fratietate și bună cooperare între cele două Patriarhii, care trebuie să prevaleze in toate circumstanțele.

Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei i-a transmis Patriarhului Teofil o scrisoare oficială de protest, prin care solicită acestuia din urmă ca, in numele legăturilor de iubire care leaga cele două Biserici, Sfântul Sinod al Bisericii din Ierusalim să-și revizuiască această decizie, care nu doar ca este dureroasa pentru relațiile frățești dintre cele două Patriarhii, dar subminează, de asemenea, practica Bisericii Ortodoxe.

O alta scrisoare, de asemenea, a fost transmisa, în acest context, si Sanctității Sale Patriarhul Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol.

Trebuie remarcat faptul că Patriarhia Grec-Ortodoxă a Antiohiei și a Intregului Orient se lupta pentru unitatea Bisericii Ortodoxe și, în mod constant, pentru dezvoltarea lucrărilor de iubire, cooperare și fraternitate între diferitele Biserici Ortodoxe, și în mod special între Bisericile Ortodoxe din Orientul Mijlociu, intr-un tinut care se confruntă cu conflicte și războaie.

În acest context, Patriarhia Antiohiei regretă decizia luată de către Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului și spera ca Sfântul Sinod al Bisericii va reveni la această decizie neasteptata".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01088 sec - PID: 23004