3

Biroul de Presă al Vaticanului a organizat o vizita exclusiva „in spatele scenei”, in Capela Sixtina, pentru ziaristii acreditati, în dimineața zilei de sâmbătă. Conform radioului Vaticanului, aceasta a fost o ocazie unică de a vedea, pentru prima data, modul în care au loc pregatirile pentru conclavul de alegere a noului Papa.

Cel mai dificil lucru, se pare, a fost ca vizitatorii sa reziste tentatiei de a privi in sus, fiind distrasi de frumusetea tavanului lui Michelangelo și de strălucirea Judecatii de Apoi, odata ce toate modificarile aduse Capelei, în curs de pregătire pentru conclav, au loc de fapt la nivelul solului.

Podeaua a fost ridicată cu mai multi centimetri, astfel încât, acum, ea este uniformă și la aceeași înălțime cu altarul. O rampă lungă de lemn conduce catre nivelul inițial al pardoselii de marmură, astfel incat Cardinalii mai in varsta nu mai trebuie sa-si controleze atent pasii.

Apoi, a fost amplasat celebrul semineu (soba, godin), sau mai degraba godine, intrucat există două aici, mult mai mari decât s-ar fi așteptat ziaristii.
Cea folosita pentru arderea buletinelor de vot este turnata din fontă și a fost folosita pentru fiecare conclav, incepand din 1939. Este cea aleasa de Papa Pius al XII-lea, și au existat cinci conclave, de atunci.
Cel de-al doilea godin a fost adăugat în anul 2005, în scopul identificarii mai usoare a culorii fumului, din exterior. De fapt, mai mult un dispozitiv electronic produce culoarea fumului, care este fie negru, în cazul unui vot neconcludent, fie alb ca zăpada, vestind alegerea "Habemus Papam”. Arderea voturilor asigura si secretul acestora.

Un burlan de cupru conduce fumul în sus, în afara Capelei Sixtine, prin horn, care astfel va deveni vizibil la partea superioara a acoperisului.
Burlanul este sustinut de un schelet de otel, care se ridica de la podea pana in tavan, la o înălțime de aproximativ 20 de metri. Aceasta are rolul de a pastra o oarecare distanta de siguranta fata de frescele prețioase. Schela este vopsita cu vopsea aurie, tocmai pentru a se incadra in designul de ansamblu.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
95
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02688 sec - PID: 15994