71
Scrisoare Pastorala a Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, la începutul Postului Mare

† B A R T H O L O M E W

Prin mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop de Constantinopol-Noua Roma

și Patriarh Ecumenic

Harul și Pacea să fie cu voi toti, de la Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos

alaturi de rugăciunea noastră, binecuvântare și iertare

Iubiți frați și surori, fii intru Domnul,

Sfinții Părinți, care au pregatit totul într-o manieră ordonată, au instituit o perioadă de disciplină ascetică și de purificare spirituală, pe o perioada de patruzeci de zile, înainte de marea sărbătoare a Invierii Domnului. Această regulă ascetică presupune o limitare a consumului alimentelor, prin post, dar mai ales o abstinenta de la rău. Imnografia sfânta caracteristica subliniază faptul că tipul de post real și bineplacut lui Dumnezeu este acela dedicat înstrăinarii de fapta cea rea, controlului limbii, înstrăinarii de furie, separarii de dorințele cele rele – inclusiv de bârfă, înșelăciune și înjurături – restaurarii dreptatii, delimitarii de gândurile pasionale, spovedirii dese, curățarii conștiinței, care este si cel mai dificil, abținându-ne de la patimile dăunătoare ale invidiei și urii, într-adevăr, cuprinse in fiecare răutate", renumite pentru pervertirea mintii in justificarea greșelilor. Judecătorul este aproape, sta la ușă, și bate, si El ne încearcă inimile și mințile, pentru ca El este prezent pretutindeni si umple toate lucrurile (vezi Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul).

Scopul ascezei corporale consta in purificarea mintii si in concentrarea asupra dragostei de Domnul, Dumnezeul nostru Iisus Hristos, precum și a iubirii semenilor noștri, care constituie dovada că suntem ucenici ai Celui Care îi iubește. Această iubire trebuie să fie tangibila, rezultând din jertfirea noastra pentru ei. Iubirea, fără a-i ajuta, materail si spiritual, pe cei pe care ii iubim, nu este decat vorba goala. Acest lucru este valabil mai ales în epoca noastră, de mare criză morală și financiară, când fiecare dintre noi este obligat să acorde suport semenilor sai, cu bucurie, dragoste și respect. Numai atunci bucuria noastră în Invierea Domnului va fi completă, atunci când sprijinul nostru, oferit fraților Săi, fraților și surorilor noastre, va fi si el complet. Potrivit cuvintelor Sfantului Vasile cel Mare, "omul care iubește pe aproapele său ca pe sine însuși, nu are mai multe decat vecinul său… prin urmare, in masura in care iti va creste averea, in acea masura iti va scadea si iubirea".

Din păcate, lumea crede că bucuria vine din câștig și din acumularea bogatiilor, a gloriei, a rangurilor și a altor placeri. "Nu este nimic mai rău, decât o persoană care nu știe cum să iubească". „Cand vezi pe cineva care are nevoie de vindecare fizică sau duhovniceasca, nu spune: oare de ce această persoană nu a fost vindecata de nimeni? Vindeca pur și simplu persoana si boala ei și nu cauta să dai vina altora. Dacă vei unge persoana aceea, cu cuvântul rostit de tine, precum mirul vindecator, daca vei vindeca acea persoana cu natura ta buna, daca vei insanatosi acea persoana cu răbdarea ta, atunci acea persoană va deveni cea mai mare comoară pentru tine". (vezi Sf. Ioan Gură de Aur).

Adevărul este că bucuria și satisfacția oferirii de bunuri materiale si dragostei, semenilor nostri, este incomparabil mai mare. Înțelegerea convențională socială care ii este predata tinerei generatii, drept cel mai avantajos mod de viata, nu este altceva decat lăcomie și avariție. Prinm urmare, atunci când astfel de noțiuni prevalează, acestea creează tulburări sociale și, în final, produc rău chiar persoanelor care dobândesc averi excesive în detrimentul altora. Diviziunea socială inevitabilă trebuie să fie atenuata în mod voluntar, prin darnicia celor ce au, fata de cei ce nu au, după cum Domnul nostru ne-a învațat în mod explicit: "Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea." (Luca 3:11). Doar atunci cand simtim unirea noastra cu toti semenii noștri, și mai ales cu cei slabi, vom calatori prin perioada sfanta a Postului Mare, într-un mod evlavios, și vom primi binecuvântarea lui Hristos.

În cursul acestui an, pe care l-am declarat deja "An al Solidaritatii Globale”, în special în lumina crizei financiare grave a lumii noastre, trebuie să le demonstram tuturor o preocupare mai mare fata de mangaierea fraților și surorile noastre care sunt lipsiți de cele mai elementare resurse.

În acest fel, vom intra in "arena virtuților, care se află în fața noastră", într-un mod devotat și sporind duhovniceste, si ne vom "bucura de plata cea dreapta”, sărbătorind cu plinătate bucuria Sfintei Invieri a Domnului nostru.

Fie ca Harul si Mila Sa bogata sa fie cu voi cu toți.

Sfântul si Marele Post 2013

† B A R T H O L O M E W

Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Roma,

și Patriarh Ecumenic
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01322 sec - PID: 31664