5

Epava: Naufragiul Uluburun, subiectul unei conferinte (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Naufragiul Uluburun va fi subiectul unei conferințe științifice care urmează să aiba loc in ziua de 14 martie 2013, la Muzeul Acropolis.

   Aceasta va fi sustinuta de expertul Cemal Pulak, un profesor de arheologie marină din Texas, Universitatea A&M din Kingsville, și director adjunct al Institutului de Arheologie Nautica al Turciei ( INA).

   In cadrul conferintei, intitulate „Aducerea epavelor istorice cele mai vechi la Suprafata: naufragiul din epoca tarzie a bronzului in Uluburun, Turcia'', profesorul Cemal va discuta despre descoperirea navei care s-a scufundat spre sfarsitul secolului 14 î.e.n, langa țărmurile orașului Uluburun, în apropiere de Antalya, pe tarmul de suc-vest al Turciei. Potrivit oamenilor de știință, nava lunga de 15-16 metri a fost o realizare a nouă diferite culturi europene și africane, din Sicilia până in Mesopotamia. Mai mult ca sigur, aceasta a pornit din Cipru, Siria, sau ce se cheama astazi Fâșia Gaza, și era în drum spre insula Rhodos.

   Scafandrul Mehmet Cakir a fost primul care a văzut epava, în vara anului 1982.

   Din 1984 si până în 1994, unsprezece campanii consecutive au avut loc, acestea durand intre 3 zile si patru luni, "cuprinzand un total de 22413 scufundări”, dezvaluind unul dintre ansamblurile cele mai spectaculoase din epoca târzie a bronzului, in Marea Mediterană.

   Cand nava a fost recuperata, în luna septembrie 1994, ea a fost analizata de către Institutul de Arheologie Marina Bodrum.

   Încărcătura, una dintre cele mai complete recuperate vreodată dintr-un singur loc, a inclus 10 tone de lingouri de bronz, o tona de lingouri de staniu, podoabe de aur și fildeș, sticlă, oua de strut, vase de teracota din Cipru și Orientul Mijlociu, fructe, masline, migdale și o statuetă de bronz a unei zeite, protectoarea navei. Pornind de la sigiliile, săbiile și perlele descoperite la bordul navei, oamenii de stiinta au tras concluzia ca cel puțin doi dintre pasageri erau de origine miceniana.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
33
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.03618 sec - PID: 16991