43

Epava: Naufragiul Uluburun, subiectul unei conferinte

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Naufragiul Uluburun va fi subiectul unei conferințe științifice care urmează să aiba loc in ziua de 14 martie 2013, la Muzeul Acropolis.

Aceasta va fi sustinuta de expertul Cemal Pulak, un profesor de arheologie marină din Texas, Universitatea A&M din Kingsville, și director adjunct al Institutului de Arheologie Nautica al Turciei ( INA).

In cadrul conferintei, intitulate „Aducerea epavelor istorice cele mai vechi la Suprafata: naufragiul din epoca tarzie a bronzului in Uluburun, Turcia'', profesorul Cemal va discuta despre descoperirea navei care s-a scufundat spre sfarsitul secolului 14 î.e.n, langa țărmurile orașului Uluburun, în apropiere de Antalya, pe tarmul de suc-vest al Turciei. Potrivit oamenilor de știință, nava lunga de 15-16 metri a fost o realizare a nouă diferite culturi europene și africane, din Sicilia până in Mesopotamia. Mai mult ca sigur, aceasta a pornit din Cipru, Siria, sau ce se cheama astazi Fâșia Gaza, și era în drum spre insula Rhodos.

Scafandrul Mehmet Cakir a fost primul care a văzut epava, în vara anului 1982.

Din 1984 si până în 1994, unsprezece campanii consecutive au avut loc, acestea durand intre 3 zile si patru luni, "cuprinzand un total de 22413 scufundări”, dezvaluind unul dintre ansamblurile cele mai spectaculoase din epoca târzie a bronzului, in Marea Mediterană.

Cand nava a fost recuperata, în luna septembrie 1994, ea a fost analizata de către Institutul de Arheologie Marina Bodrum.

Încărcătura, una dintre cele mai complete recuperate vreodată dintr-un singur loc, a inclus 10 tone de lingouri de bronz, o tona de lingouri de staniu, podoabe de aur și fildeș, sticlă, oua de strut, vase de teracota din Cipru și Orientul Mijlociu, fructe, masline, migdale și o statuetă de bronz a unei zeite, protectoarea navei. Pornind de la sigiliile, săbiile și perlele descoperite la bordul navei, oamenii de stiinta au tras concluzia ca cel puțin doi dintre pasageri erau de origine miceniana.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01089 sec - PID: 4247