28

Salvarea evreilor din Bulgaria, comemorata si apreciata in lume

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Salvarea evreilor din Bulgaria, în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, este un act care va fi amintit de întreaga lume, a declarat ambasadorul Israelului în Bulgaria, Shaul Kamisa-Raz.

Bulgaria comemorează, in aceasta perioada, 70 de ani de la evenimentele care au împiedicat deportarea a 48.000 de evrei, membri ai comuniatatii existente in Bulgaria, în anul 1943, în lagărele de exterminare naziste.

"Aceasta este o zi istorică, nu numai pentru națiunea bulgară și pentru comunitatea bulgara evreiască, ci pentru întreaga lume", a declarat Kamisa-Raz.

Ambasadorul israelian s-a numarat printre invitații oficiali, care au dezvelit o placa noua comemorativa în capitala Bulgariei, Sofia, in cinstea eforturilor salvatorilor, amintind de moartea celor care au pierit în Holocaust.

"Datorită relațiilor excelente dintre evrei și bulgari, de la acea vreme, comunitatea evreiască de aici a fost salvata, iar trenurile spre lagărele morții au rămas goale", a declarat diplomatul.

"Din păcate, 11.000 de evrei au apucat-o, insa, pe un alt drum. Ei vor fi întotdeauna comemorati", a adaugat el, referindu-se la evreii din teritoriile din Iugoslavia și Grecia deținute de Bulgaria în 1943.

"Dar, noi nu trebuie să uităm acțiunile curajoase ale bulgarilor, clerului, parlamentarilor și ale tuturor celor care s-au opus altruist deportării", a declarat Kamisa-Raz.

"Datorită acestor oameni, numele Bulgariei a fost scris pe lista numelor națiunilor cele mai luminate și cinstite in întreaga lume", a mai spus ambasadorul.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01491 sec - PID: 22754