20
Victimele preoților catolici pedofili din SUA, Mexic și Belgia, au fost invitate la Conclavul de alegere a noului Papa, gestul favorizand alegerea anumitor cardinali împotriva celor care au minimizat scandalul abuzurilor sexuale în Biserica.

"Dacă Biserica va alege un nou Papă, a cărui manifestare este slabă în lupta împotriva preoților pedofili, înseamnă că nimic nu s-a schimbat", a declarat pentru AFP James Sare, director al organizatiei Catolici Uniti, care a cerut ca „toti Cardinali afectati de scandal sa paraseasca Conclavul”.

Prezenta, dar și foarte activa, pentru câteva zile, in Roma, Asociatia Americana a Victimelor a publicat o lista cu 12 cardinali pe care Conclavul nu ii poate alege, pentru pasivitatea lor.

Victimele din Mexic au strans aproape 23.000 de semnături împotriva participării Cardinalului Norberto Rivera, care a acoperit acțiunile lui Marcial Maciel, decedat in anul 2008, fondator al Congregației Legionarilor lui Hristos, acuzat de abuz sexual asupra minorilor.

În Belgia, s-a denunțat participarea Cardinalului Danneels Godfried.

În Italia, o victimă a denunțat prezența Cardinalului Domenico Calcagno, în timp ce americanii i-au cerut Cardinalului Roger Mahony "sa stea acasă", din aceleași motive.

Întrebat despre lista neagră a celor 12 nume, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat pentru CNN că "nu asociatiile sunt cele care decid cine participă si cine nu participa la Conclav".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01229 sec - PID: 9407