2

Victimele preoților catolici pedofili din SUA, Mexic și Belgia, au fost invitate la Conclavul de alegere a noului Papa, gestul favorizand alegerea anumitor cardinali împotriva celor care au minimizat scandalul abuzurilor sexuale în Biserica.

"Dacă Biserica va alege un nou Papă, a cărui manifestare este slabă în lupta împotriva preoților pedofili, înseamnă că nimic nu s-a schimbat", a declarat pentru AFP James Sare, director al organizatiei Catolici Uniti, care a cerut ca „toti Cardinali afectati de scandal sa paraseasca Conclavul”.

Prezenta, dar și foarte activa, pentru câteva zile, in Roma, Asociatia Americana a Victimelor a publicat o lista cu 12 cardinali pe care Conclavul nu ii poate alege, pentru pasivitatea lor.

Victimele din Mexic au strans aproape 23.000 de semnături împotriva participării Cardinalului Norberto Rivera, care a acoperit acțiunile lui Marcial Maciel, decedat in anul 2008, fondator al Congregației Legionarilor lui Hristos, acuzat de abuz sexual asupra minorilor.

În Belgia, s-a denunțat participarea Cardinalului Danneels Godfried.
În Italia, o victimă a denunțat prezența Cardinalului Domenico Calcagno, în timp ce americanii i-au cerut Cardinalului Roger Mahony "sa stea acasă", din aceleași motive.

Întrebat despre lista neagră a celor 12 nume, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat pentru CNN că "nu asociatiile sunt cele care decid cine participă si cine nu participa la Conclav".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01164 sec - PID: 3928