6

În Biserica Ortodoxă din Gaza, un numar mare de credinciosi, alături de episcopul grec-ortodox Alexios, au participat in aceste zile la slujba de aniversare a 1606 de ani de la infiintarea bisericii, care a fost construita în anul 407 dupa Hristos.

Hramul Bisericii Ortodoxe din Gaza este Sfantul Porfirie.

Astazi, aici locuiesc doar 1.500 de crestini, dar la mijlocul anilor 1990 existau circa 5.000.

Cu ocazia aniversarii, Episcopul Alexios a declarat: "Această biserică veche reflecta istoria Gazei, care a cunoscut perioade de Păgânism, Creștinism și Islamism. Ziua de astăzi marchează cea de-a 1606-a aniversare, fiind o dovadă că Creștinismul continuă să existe în oraș".

Biserica se intinde pe o suprafata de aproximativ 216 metri patrati, in cartierul Zeitoun, unul dintre cele mai vechi cartiere ale Gaza. Alaturi de Biserica Sfantului Porfirie, se afla Moscheea Welayat, una dintre cele mai vechi moschei din orașul Gaza.

Comunitatea creștină este cea mai mică minoritate în Gaza. Aceasta include o familie compusă din cinci membri, care sunt copți, 20 de protestanți, 200 catolici și restul grec-ortodocși. Ei traiesc cu totii sub blocada impusă de Israel, care împiedică creștinii cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani sa părăseasca fasia, să se roage sau să petreacă vacanța în Cisiordania, conform lui Jabr Al-jalada, directorul de relatii religioase al Bisericii Ortodoxe.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
127
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.12618 sec - PID: 22972