6

După un deceniu de pregatiri, ALMA, care este cel mai ambițios proiect astronomic din lume, este inaugurat astazi în deșertul Atacama din Chile Altiplano, in scopul scoaterii la lumina a secretelor care stau la baza originii Universului, incercand sa revolutioneze stiinta.

Astfel, in deșertul Atacama, cel mai uscat din lume, pe platoul Chajnantor, de peste 5.000 de metri patrati, Alma, printr-o rețea de radio-telescoape, va incerca sa inregistreze lumina invizibila pentru ochiul uman, cu lungimi de undă milimetrice și submillimetrice, de aproximativ 1.000 de ori mai lungi decât undele de lumină vizibile.

ALMA (Vasta Retea de Antene milimetrice/submillimetrice din Atacama), poate traversa norii densi de praf cosmic și sa ajunga in punctul cel mai îndepărtat, mai vechi și mai rece al Universului, conform unui raport de ultima ora al France Presse.

"ALMA este o revoluție. Observațiile pe care le putem face la o rezoluție și o sensibilitate mult mai mare decat pana in prezent, vor transforma complet viziunea noastră fata de Univers", a declarat pentru AFP, Massimo Tarengui, reprezentant al Observatorului European de Sud (ESO), care face parte din proiect.

"Vom descoperi atât de multe lucruri necunoscute, incat va insemna practic o revoluție totală", mai spune el.
ALMA foloseste 66 de antene, fiecare cântărind peste 100 de tone și putand rezista la temperaturi cuprinse între -20°C și +20°C.

Aceste antene, care pot funcționa la unison, acționeaza ca un telescop gigant, cu un diametru de 16 km.
Telescopul gigant este primul la nivel global, cu un buget de aproximativ un miliard de euro, împărțit între Europa, prin Observatorul European Sudic (ESO) – Statele Unite ale Americii și Japonia.

Spre deosebire de telescoapele optice cu infraroșu, ALMA poate captura lumină slaba și gazele din formarea primelor stele, a galaxiilor si planetelor din cea mai întunecată, rece si distanta zonă, (între -200 / -260 grade Celsius) a Universului.

"Cu ALMA, putem observa formarea și evoluția planetară și galactică, iar acest lucru reprezinta marea asteptare a proiectului. Noi avem convingerea si vorbim despre Bing-Bang, dar nu știm cum se nasc galaxiile", a declarat pentru AFP Diego Mardones, un astronom al Universitatii din Chile.

"Cunoastem Sistemul Solar(…), dar nu avem o înțelegere clară a modului în care acesta s-a format", spune Massimo Tarenghi, la randul sau.
ALMA va merge chiar mai departe, la originea materiei organice și a vieții.

"Cu ALMA, vom avansa mult în ceea ce se numește astrochimie. Acest Univers rece permite generarea moleculelor reci (configurații diferite de atomi) sau aminoacizilor. Sperăm că putem studia acesti aminoacizi, care sunt sursa materiei organice și a vieții", mai spune Mardones.

Originea ALMA se afla in anul 2003, când Statele Unite și ESO au semnat un acord preliminar pentru crearea proiectului gigantic, mai tarziu alaturandu-se si Japonia.
În 2009, prima antena a fost instalata pe platoul Chajnantor, în apropiere de localitatea San Pedro din Atacama (1.700 km nord de Santiago).

Locatia a fost aleasa datorita altitudinii, secetei extreme și intinderii extraordinare. Datorită apropierii sale de Ecuator, de asemenea, zona beneficiaza de o perspectiva buna pentru observarea unei mari parti a Universului.

Imaginile luate de către Asociația ALMA vor fi prelucrate de către un supercomputer, corelator, unul dintre cele mai puternice calculatoare din lume, proiectat sa poata efectua până la 17 cvadrilioane de operații pe secundă.

"Noi suntem parte din Univers și ne dorim să știm mai multe despre noi înșine: să știm de unde venim, ce a fost la început, de ce suntem aici, cum este format Pământul și viața și înspre ce ne indreptam", spune Massimo Tarenghi, conform AFP.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
147
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02647 sec - PID: 18653