38

Exhumarea poetului Pablo Neruda, pentru investigarea cauzei mortii

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Un tribunal chilian a anunțat ieri ca exhumarea rămășițelor trupesti ale castigatorului Premiului Nobel pentru Literatura, din anul 1971, poetul Pablo Neruda, va avea loc in data de 8 aprilie 2013.

În februarie, instanța a dispus ca rămășițele lui Pablo Neruda sa fie exhumate, ca parte a unei anchete care urmareste sa determine daca acesta a fost ucis de agentii care il deserveau pe Augusto Pinochet.

Despre Neruda, care a murit la doar 12 zile după lovitura de stat militară care l-a indepartat, in anul 1973, pe Presedintele socialist Salvador Allende și l-a pus in loc pe generalul Pinochet, la putere, se credea că ar fi decedat in urma unei boli.

Investigatiile pe marginea mortii acestuia au inceput, insa, in anul 2011, in urma unor convingeri ca poetul ar fi fost otrăvit de agenți ai regimului Pinochet.

Pablo Neruda a fost pseudonimul lui Neftalí Ricardo Reyes Basoalto, nascut in 12 iulie 1904, decedat in 23 septembrie, 1973. Acesta a fost poet și om politic chilian, consul în Spania, Japonia, China, ambasador la Paris. El a primit, pe langa Premiul Nobel si premiul "Cununa de aur", al Reuniunii Internaționale a Poeților, din orașul iugoslav Strunga si Premiul Internațional Lenin, "Pentru întărirea păcii între popoare", in 1953.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01426 sec - PID: 17927