2

Exhumarea poetului Pablo Neruda, pentru investigarea cauzei mortii (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Un tribunal chilian a anunțat ieri ca exhumarea rămășițelor trupesti ale castigatorului Premiului Nobel pentru Literatura, din anul 1971, poetul Pablo Neruda, va avea loc in data de 8 aprilie 2013.

În februarie, instanța a dispus ca rămășițele lui Pablo Neruda sa fie exhumate, ca parte a unei anchete care urmareste sa determine daca acesta a fost ucis de agentii care il deserveau pe Augusto Pinochet.

Despre Neruda, care a murit la doar 12 zile după lovitura de stat militară care l-a indepartat, in anul 1973, pe Presedintele socialist Salvador Allende și l-a pus in loc pe generalul Pinochet, la putere, se credea că ar fi decedat in urma unei boli.

Investigatiile pe marginea mortii acestuia au inceput, insa, in anul 2011, in urma unor convingeri ca poetul ar fi fost otrăvit de agenți ai regimului Pinochet.

   Pablo Neruda a fost pseudonimul lui Neftalí Ricardo Reyes Basoalto, nascut in 12 iulie 1904, decedat in 23 septembrie, 1973. Acesta a fost poet și om politic chilian, consul în Spania, Japonia, China,  ambasador la Paris. El a primit, pe langa Premiul Nobel si premiul "Cununa de aur", al Reuniunii Internaționale a Poeților, din orașul iugoslav Strunga si Premiul Internațional Lenin, "Pentru întărirea păcii între popoare", in 1953.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
75
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02256 sec - PID: 15493