18

Laptele de soia vegetal, interzis sugarilor

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
In cazul copiilor cu varste de sub un an, hraniti cu lapte de soia sau cu alte bauturi din legume, asimilate in mod gresit cu laptele, pot aparea complicații nutriționale severe.

Într-un aviz publicat ieri, 14 martie 2013, Agenția Națională pentru Securitate Alimentară a Frantei i-a atentionat, in acest sens, in mod clar, pe parinti.

Profesorul Patrick Tounian, secretar general al Societatii Franceze de Pediatrie, a reclamat, pe aceasta tema, "marketing-ul inteligent" al unora dintre producători.

Este un avertisment foarte clar pentru parinti: copiii, sub vârsta de un an, nu ar trebui să fie hrăniți cu bauturi din soia sau legume, migdale sau orez…

"Astfel de practici pot provoca, în câteva săptămâni, stari de tulburare a metabolismului sau malnutritie, care pot duce la complicații infecțioase grave și chiar la decesul copilului", avertizează Agentia.

În ultimii ani, aceste băuturi vegetale au crescut în rafturile din Franta. În anul 2011, Agentia a identificat aproximativ 200 astfel de produse din soia, migdale, alune, nuci, orez sau ovăz, uneori oferite cu arome de ciocolata, vanilie sau căpșuni.

"Acestea sunt produse destinate consumului curent si care nu indeplinesc nevoile nutriționale absolute ale unui copil, în primul său an de viata", a declarat profesorul Irene Margaritis, șefa Agentiei.

"Perioadă cuprinsa intre 0 si 1 an este crucială pentru creșterea și dezvoltarea sugarilor. Pe parcursul acestui prim an, laptele matern rămâne alimentul de referință. În cazul în care alăptarea nu este posibilă sau nu se dorește, trebuie să se revina asupra preparatelor specifice sugarilor, care conțin proteine animale sau vegetale", spune profesorul Margaritis. Potrivit acesteia, nici laptele de bovine (capră, oaie), de asemenea comercializate, nu sunt adaptate nevoilor nutriționale ale copiilor.

Dar, utilizarea băuturilor din legume expune copiii la complicatii grave.

Profesorul Patrick Tounian, sef de nutritie pediatrica la spitalul Armand-Trousseau din Paris și secretar general al Societatii Franceze de Pediatrie (SFP), marturiseste: "in anul 2011, am identificat chiar și decesul unui copil care a fost alimentat exclusiv cu lapte de migdale".

"Mulți producători eludeaza reglementările marketingului, inteligent, afisand pe ambalaj imagini ale unor familii cu copii", spune profesorul Patrick Tounian. Potrivit medicului, aceste băuturi leguminoase stârneasc interesul unui număr tot mai mare de părinți care nu ezita să le folosească în locul formulelor conventionale de lapte, destinate sugarilor.

Cazul 1: "Exista parinti care cred că laptele de vacă este periculos pentru sănătate sau nu vor lapte industrial pentru copiii lor. Ei apelează la aceste sucuri de legume, percepute ca produse naturale, de multe ori fiind imposibil să le știm macar compoziția exactă", spune profesorul Tounian.

Cazul 2: Mai exista alti parinti, ai caror copii chiar sunt alergici la laptele de vacă. "În acest caz, ei pot folosi formule pentru sugari, concepute si destinate special acestui scop. Unele contin proteine, a căror concentratie a fost redusa pentru a reduce potențialul alergic. Altele sunt realizate cu înlocuitori ai laptelui, care conțin soia sau orez, dar compozitia este în conformitate cu reglementările europene", spune profesorul Tounian.

Cazul 3: Mai exista, de asemenea, cazul femeilor vegetariene, care nu consuma nimic de origine animală. "Este imperios necesar ca acestea să isi suplimenteze dieta cu vitamina B12, în timpul sarcinii și după naștere în cazul în care doresc sa alapteze", conform profesorului Margaritis.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00943 sec - PID: 12387