120
Aramaica este limba a doua, după ebraică, folosită în Scripturile evreiești. Acesta este limbajul Kaddish (sfințit), in care sunt scrise rugăciunile. Ea este si limba Talmudului și este utilizata pe scară largă în Biblie, în special în cărțile profeților Ezra și Daniel. Israelienii isi pastreaza prea putin limba aramaică, iar acestia sunt in cea mai mare parte ultra-ortodocsii absolvenți ai colegiilor rabinice, evreii yemeniți sau evreii din Kurdistan.

Cu toate acestea, aramaica nu este numai o parte a istoriei evreilor ci, de asemenea, limba de rugăciune a creștinilor maroniți. În ultimii ani, utilizarea acesteia în rândul populației creștine din Israel a cunoscut o crestere, într-o mare parte datorită lui Shady Khalloul Risha, un profesionist IT, in varsta de 37 de ani, care a decis să meargă până la capăt cu afilierea etnică a acestuia.

Shady este președinte al Asociației Aramaice a Israelului și este considerat inima asociației. A crescut într-un mediu de limbă arabă, dar spre deosebire de cei mai mulți creștini din Israel, care se văd ca parte a civilizației arabe, el a ales să sublinieze o alta identitate a sa etnică.

"Etnia mea este Aramaeana, eu sunt un creștin maronit și religia mea este creștină", declara el. Deci, vorbește araba doar ca mijloc de comunicare, nimic mai mult.

"Sunt la fel ca evreii din țările arabe, care vorbeau araba și se rugau în ebraică, sau ca musulmanii din America, care vorbesc limba engleză și se roaga în limba Coranului. Există 12 milioane de maroniti în lumea de azi și toți vorbesc limba localnicilor. De exemplu, cinci milioane de maroniti trăiesc în Brazilia. Ei vorbesc portugheza, dar se roage în aramaică. Aceasta este situatia maroniților in întreaga lume. Limba care ii unește, limba Liturghiei si limba de cult, este una și aceeași limbă".

Maroniții vorbesc dialectul vestic modern aramaic, ale cărui pronunții a cuvântului sunt, spre deosebire de cele ale dialectului de est aramaic, folosite în mod obișnuit in Aram Naharayim (Mesopotamia). Ei au un sistem de scriere unic, dezvoltat peste secole, dar care a ajuns în forma sa contemporană abia în secolul 14. Aramaenenii au trei posturi de televiziune in întreaga lume, stiri de radiodifuziune, precum și programe de divertisment și sport, prin satelit. Două dintre aceste stații funcționează in Suedia. Cea de a treia, care emite în dialectul de est aramaic, funcționează in regiunea kurdă din Irak.

Cu câțiva ani în urmă, Shady și fratele său, Amir, au infiintat în satul lor o scoala de limbă aramaică, care oferă cursuri gratuite. Elevii din clasele inferioare învața limba în Biserică, de obicei, în zilele de vineri. Ei citesc, cânta și scriu în limba aramaică. Există, de asemenea, o clasă de adulți. Cu toate acestea, fratii Khalloul nu cred că acest lucru este suficient. Ei au apelat la Ministerul Educației, cerând și primind o alocare de ore de predare pentru programa scolii aramaeane din satul lor.

Peste 10.000 de maroniti traiesc astazi in Israel. Două mii dintre ei provin din Liban.

Maroniții apartin de Biserica Maronita a Antiohiei, din Liban, al carei lider spiritual este Arhiepiscopul Bechara Al-Ra'i. Cu toate acestea, deși centrul lor spiritual este în Liban, cei mai multi dintre ei sunt împrăștiati în jurul lumii, pe cinci continente.

"Libanul a fost singura țară din lume pe care maroniții au visat vreodată sa o transforme în patria lor etnică", spune Risha. "Până în prezent, visul s-a indepartat, dar mai există încă unii dintre noi care sperăm că visul va deveni realitate".

Traducere si interpretare, dupa un articol de Jacky Hugi analist pe probleme arabe, pentru jurnalele Globe si Maariv
Trimite
Powered by InterChat

π 0.009 sec - PID: 31918