45
Bulgarii au sărbătorit ieri, duminică, "Sirni Zagovezni", o sarbatoare populara creștin-ortodoxa. Ca parte a celebrării, sunt aprinse focuri mari ritualice.

Bulgarii respecta duminica tradiționala "Ziua Iertării", fiecare credincios cerandu-i celuilalt sa ii ierte toate greșelile comise peste an.

Ritualul este centrat pe familii și pe comunități, oamenii cerandu-le bătrânilor lor, inclusiv părinților și mai marilor lor, sa ii ierte pentru tot ceea ce au făcut greșit intr-un an, chiar dacă acestia nu mai tin minte sau refuza sa faca acest lucru.

Sărbătoarea are loc intr-o duminica situata la exact șapte săptămâni înaintea Paștilor, fiind intitulata „Sirni Zagovezni”. Denumirea face referire la faptul că este singura zi in care se mai permite consumarea produselor, incepand Postul Paștilor. Sirni Zagovezni este, de asemenea, considerată o pregătire pentru Postul Mare.

În unele părți ale țării, Ziua Iertarii este, totodata, asociata cu dansul păgân Kukeri, în care oamenii, costumati in demoni, incearca sa alunge spiritele rele.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.0139 sec - PID: 31950