12
Incercarea fostului regim comunist bulgar, de asimilare forțata a musulmanilor bulgari, cunoscuta sub numele de "Procesul Renașterea", ar trebui să fie inclusa în manualele școlare de istorie nationala, conform Mișcarii Etnicilor Turci pentru Drepturi și Libertăți din Bulgaria.

Numele etnicilor turci, care au fost oprimați de regimul totalitar, ar trebui să fie menționate în manualele școlare, alături de celor ale eroilor naționali ai Bulgariei, sustin reprezentantii Miscarii, conform unei declaratii facute în timpul unui eveniment comemorativ, din satul Barutin, potrivit agenției de știri Crucea.

500 de persoane s-au adunat pentru a marca aniversarea "Procesului Renașterea", in aceasta localitate, ieri, duminica. Înalții oficiali ai Miscarii și șeful Muftiu al Bulgariei s-au numarat printre cei care au participat la eveniment.

Intre 300.000 si 400.000 de turci bulgari au fugit, la sfârșitul anilor 1980, când Partidul Comunist Bulgar și dictatorul comunist Todor Jivkov au organizat așa-numitul "Proces Renașterea" sau "Procesul de Regenerare" – o campanie de asimilare a primilor etnici musulmani bulgari și turci, prin fortarea acestora sa adopte nume slavo-creștine, in locul celor arabo-turce.

În anul 2012, Parlamentul Bulgariei a condamnat politica de asimilare, a regimului comunist totalitar, împotriva minorității musulmane din Bulgaria, inclusiv a Procesului Renasterea.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01032 sec - PID: 14833