2

Duminica Iertarii, in Biserica Ortodoxa. A inceput Postul Pastilor (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Duminica de ieri a fost si Duminica Iertării, când creștinii ortodocși din toată lumea au traversat si ultima zi de dinaintea Postului Mare. Postul Mare va continua timp de 49 de zile, până in Duminica Sfintelor Paști, care pica in acest an pe 5 mai.

   Termenul de "Duminica Iertării" isi are originile in primele secole ale Creștinismului. Întorcandu-ne la acele vremuri, aflam cum monahii egipteni se retrageau în deșert, timp de 40 de zile, înainte de Paști. Intrucat nimeni putea spune daca cel ce pleca va si spravietui postului auto-impus, acesta isi chema prietenii și le cerea iertare, iertandu-i cu bucurie pe pe toți care l-au jignit vreodata. Și, astfel, se obisnuieste in aceasta zi sa auzi: "Iarta-ma!", raspunsul frecvent fiind: "Fie ca Domnul să te ierte!", dupa cum a relatat Protopopul Maxim Kozlov, parohul Bisericii Sfantul Serafim de Sarov, pentru radioul Vocea Rusiei, intr-o emisiune recenta.

   "Pentru un creștin, intrarea in Postul Mare este o perioadă de pocăință, iar pentru el este important să se împace duhovniceste cu Domnul, dar mai întâi trebuie să se împace cu apropiatii si cu cei dragi. Pentru ca Mantuitorul ne-a invatat ca, dacă vom ierta oamenilor păcatele lor, Tatal nostru Ceresc ne va ierta, de asemenea, pe noi”.

   Există o Liturghie specială, ortodoxa, pentru această zi. Aceasta menționează istoria biblică a indepartarii lui Adam și Eva din Paradis, conform Arhiepiscopului Mark de Iegorievsk.
   "Ea ne amintește de necesitatea pocăintei, pentru căderea noastră in pacatul primordial și pentru propriile noastre caderi, în ajunul Postului Mare, in care ar trebui să ne rugăm și să cerem Domnului să primeasca pocăința noastră".

   Duminica Iertării este ultima zi a săptămânii Srovetide. Exista obiceiul de a arde o păpușă de paie, care ar simboliza iarna, și de a participa la tot felul de distracții. Cu toate acestea, Biserica nu pare a fi de acord cu acest lucru. Protopopul Maxim Kozlov, explică:
   "Astăzi, nu e nimic mai mult decât folclor și nu există o tradiție în Rusia modernă, desi au fost făcute încercări de revigorare a acestei tradiții în scopul pur comercial, pentru a atrage oamenii in locuri publice. Ceea ce avea un sens dual al credintei, rămășițe ale păgânismului în memoria oamenilor de rând, a fost transformat într-un amuzament comercial".

   Potrivit unui sondaj VTsIOM, cel puțin o treime din ruși intenționau să respecte Duminica Iertării, ca punct culminant al Srovetide. Dar, preoții au avertizat că cel mai bun mod de a petrece această zi este acela de a te pregati, in rugaciune, pentru Postul Mare, care a venit.

   Cei ce au urmarit transmisiunea in direct, a slujbei Sfintei Liturghii, de ieri, efectuata de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, din Biserica Podeanu Bucuresti, au putut fi martorii oficierii unor astfel de rugaciuni speciale, destinate inceperii Postului Mare.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
98
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.04109 sec - PID: 17484