98

   Ziua Sfantului Patrick a fost sarbatorita ieri de irlandezi, in centrele orașelor mari și ale celor mai mici, din întreaga lume.
  17 martie, Ziua Sfântului Patrick, sau ocazional Ziua Sf. Paddy, sau pe scurt Ziua lui Paddy, este o zi de sărbătoare anuală, care il cinsteste pe Sfantul Patrick, patronul spiritual al Irlandei.

   Ziua este ziua de sărbătoare națională a Irlandei. În trecut, Ziua Sfântului Patrick era serbata doar ca sarbatoare religioasa.
   Abia incepand din mijlocul anilor 1990, guvernul irlandez a inceput o campanie de folosire a Zilei Sfântului Patrick, in prezentarea Irlandei și a culturii sale.

   La început, sărbătoarea religioasă a marcat mutarea la Ceruri a Sfantului Patrick. Omul sfânt s-a născut într-o familie ecleziastică din Britania Romana, in secolul al IV-lea.
   La vârsta de 16 ani, el a fost răpit de către jefuitorii irlandezi și dus pe coasta de vest a Irlandei, ca sclav. Intr-un vis, insa, Dumnezeu l-a ajutat, invatandu-l cum sa scape, si s-a dus la Auxerre (în Franța de azi), unde a intrat in Biserica si a invatat pentru a deveni preot.

   Peste mai multi ani, ca episcop, Patrick s-a întors în Irlanda, pentru a predica și converti localnicii, la Crestinism. El a propovaduit in Irlanda, pentru următorii 30 de ani, până la moartea sa, pe 17 martie, in anul 461 dupa Hristos. Pentru a explica conceptul Sfintei Treimi, el s-a folosit de trifoi, un simbol asociat, de atunci, cu el și cu Irlanda.

   Albastrul Sfantului Patrick, nu verdele, era odata culoarea asociata cel mai des cu Sfantul Patrick. Verdele, culoarea cea mai larg asociată cu identitatea națională irlandeză și cu loialitatea față de Biserica Catolică, dar și cu Ziua Sfantului Patrick din timpurile moderne, ar fi câștigat importanță in urma expresiei "invesmantarea verde", în sensul purtarii un trifoi pe una din haine. Sf. Patrick s-a folosit de trifoi, ca plantă cu trei frunze, pentru a explica Sfânta Treime, Irlandei pre-creștine. Panglicile verzi și trifoiul au inceput sa fie purtate la această sarbatoare, cel puțin din secolul al 17-lea.

   În multe părți ale Americii de Nord, Marea Britanie, Australia și altele, expatriații irlandezi, dar si persoanele care nu au conexiuni cu irlandezii, dar care se pot proclama "irlandezi pentru o zi", atât creștini cat și ne-creștini, sarbatoresc impreuna Ziua Sfantului Patrick.

   În lume, ziua a devenit un motiv de distractie. Cele mai multe sărbători, in versiunea lor seculară, se rezuma la a purta ceva verde, la a consuma alimente irlandeze și/sau produse alimentare ecologice, consumand băutură irlandeză (Irish stout – tarie irlaneza – Irish Whiskey sau Irish Cream), ascultand si dansand pe muzică irlandeză, organizand parade si activități pentru copii, cum ar fi meșteșugurile, coloratul și jocurile. Unele comunități merg chiar atât de departe încât coloreaza apa raurilor sau a pârâurilor, in verde.

   Parada Zilei Sfantului Patrick a fost organizata pentru prima dată în Boston, în anul 1761, de catre Societatea Caritabila.

   Astazi, New York-ul are cea mai mare parada, de regula atragand două milioane de spectatori.

   Orașul, predominant vorbitor de limbă franceză, din Canada, Montreal, al provinciei Quebec, cunoaste si el cea mai mare parada a Sfantului Patrick, din America de Nord, inca din anul 1824.

   Printre orasele din Irlanda care se bucura de parade si festivaluri proprii de amploare se numara: Dublin, Cork, Belfast, Derry, Galway, Kilkenny, Limerick și Waterford.
   Parada Zilei Sfantului Patrick din Dublin este, insa, parte a unui festival care dureaza cinci zile.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
108
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.03826 sec - PID: 17489