23
Salvarea forțată a Ciprului, însoțită de impunerea unei taxe de 9,9%, intitulata "taxa de solidaritate", asupra conturilor bancare cipriote, face ca experții sa se teama de exproprieri si în alte țări europene.

Mike Shedlock, un analist financiar american bine-cunoscut și reprezentant consultant in investitii al Sitka Pacific Capital Management, isi sfătuiește, de exemplu, cititorii, să isi retraga banii din băncile spaniole, conform unui articol citat de radioul Vocea Rusiei, in urma cu cateva minute.

Salvarea Ciprului ar putea naste o reacție în lanț, de teamă. Mike Shedlock consideră că strategia de salvare a UE va avea efecte adverse, iar punerea sa în aplicare va costa mult mai mult decât cele 5,8 miliarde de euro pe care guvernul cipriot le va câștiga din "taxa" pe conturile bancare. Americanul consideră că intentia nu reprezinta un plan de salvare, ci nimic mai mult decat un "furt, impus de oficialii UE", confiscand capital bancar privat.

"De ce, oare, o persoană cu gândire rațională, din Spania, si-ar mai păstra banii în băncile spaniole?".

Același lucru se poate spune și despre băncile grecești sau italiene. Dacă aceste conturi bancare cipriote pot fi supuse confiscării, asta înseamnă că în Uniunea Europeană ti se pot confisca banii, sub masca unei "taxe unice de solidaritate". Liderii Uniunii Europene, BCE și FMI au distrus credibilitatea sistemului bancar european, în schimbul a 5,8 miliarde de euro. Un astfel de compromis este departe de a fi optim și de a salva Ciprul si va fi amintit ca o mare greșeală.

Predicția lui Mike Shedlock nu este deloc optimista pentru Uniunea Europeană: "această acțiune a fost una din lucrurile stupide unice pe care UE le-ar fi putut face… Vă asigur că aceasta actiune va fi răzbunata. Guvernul Ciprului va cădea, iar teama de depozit se va răspândi peste tot".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.02154 sec - PID: 22753