25
O afacere veche de zeci de ani, dintre Biserica Ortodoxa a Ciprului si Stat, pe tema unui teren, este aproape închisă.

Biserica din Cipru va transfera in curând o suprafata de teren, statului, in urma unei afaceri care a durat 40 de ani. Anunțul a fost făcut ieri, în urma unei întâlniri între Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea si Ministrul de Interne, Hasikos Socrate.

Un acord semnat in anul 1971, intre Arhiepiscopul Macarie – care a fost Presedinte la acea data – si Guvern, acorda statului circa 15.000 de donumi de teren (1 donum masoara aproximativ 1337 de metri patrati), ca schimb pentru plata salariilor preotilor din mediul rural, de catre stat.

În ciuda acestui acord, departamentul registrului funciar nu si-a dat consimțământul in înregistrarea acestui teren pentru stat, pentru că este "moștenirea comunității cipriote grec-ortodoxe și nu ar trebui să fie gestionata ca teren al statului".

Aproximativ 70% din terenul în cauză se afla acum în zonele ocupate de turci, iar veniturile din restul terenului sunt neglijabile, comparativ cu plata efectuata de stat.

O treime din terenurile din zonele controlate de guvern sunt sterpe și improprii agriculturii.

Începând cu anul 1993, terenul a fost închiriat cetățenilor privați, de catre departamentul de carte funciară, prin intermediul licitațiilor. Dar, veniturile încasate de către stat, față de subvenția acordată preoților, a fost neglijabila.

Între 1983 și 2004, statul a plătit în jurul valorii de 54.5 milioane euro pentru salariile preoților și a primit doar o parte din bani, prin chirie, respectiv 536.000 euro.

Terenul a apartinut intotdeauna, din punct de vedere tehnic, statului, însă până acum nu au fost emise si titlurile de proprietate pentru el, a declarat Arhiepiscopul Hrisostomos, ziariștilor.

Nu vor exista taxe de transfer, a adăugat el.

"Vom merge pur și simplu acolo [la departamentul registrului funciar] să semnam documentele care atestă că titlurile de proprietate trebuie să fie emise statului, nimic mai mult."

Răspunzând la întrebări, Hrisostom a spus ca cea mai recentă evaluare a terenului în cauză a relevat suma de aproximativ 80 milioane euro.

"Este vorba despre un sfert din întreaga proprietate a Bisericii… iar majoritatea terenurilor se afla, din păcate, în teritoriile ocupate, inclusiv cele imobiliare de coastă cu o valoare imensă", a mai spus liderul Bisericii.

Biserica din Cipru este cel mai mare proprietar in tara și are actiuni în diferite întreprinderi, hoteluri, fabrici de bere, de vin și de apă.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01257 sec - PID: 17612