25
Ieri, la o zi dupa după ce sirienii bombardau granița cu Libanul, cineastul libanez Georges Hachem declara ca nu se teme de "contaminarea siriana". Posibila „contaminare a razboiului sirian nu mă sperie", a declarat regizorul, care se afla la Festivalul Francofilm din Roma, cu filmul sau „Glontul Ratacit” (Stray bullet – Balle perdue) – care a fost proiectat, luni, la Centrul San Luigi dei Francesi.

In legatura cu evenimentele care au loc in prezent in țara sa și in Orientul Mijlociu, dintr-o perspectivă istorică, el a declarat pentru agentia ANSA că "toate țările din această regiune au avut de suferit foarte mult și vor mai suferi din nou din cauza situatiei geo-politice, care depășeste granițele statelor".

"Nu imi este teama ca razboiul sa devina contagios. Durerea și războiul au existat în Orientul Mijlociu de foarte mult timp".

Despre filmul său, primul din cariera acestuia, el a marturisit ca "este un fruct copt, asemanator unui cântec de lebădă", facand trimitere la vârsta lui.

Actiunea filmului are loc în anul 1976, în timpul războiului civil din Liban. Acesta a fost filmat în 2009, înainte de debutul primăverii arabe. Cu toate acestea, cei care privesc "Glontul ratacit" pot aprecia ceea ce urma sa se întâmple.

"Filmul are loc intr-un anumit moment dat, dar daca se uita la ceea ce se întâmplă în ziua de azi, generația mea are impresia că istoria se repetă. La urma urmei, o țară ca Libanul este condamnata, de geografie și demografie, ori sa porneasca un război civil, ori sa fie un model inter-cultural de pace. Nu este mult intre aceste doua alegeri. Condițiile istorice, geografice și demografice sunt destul de critice și gasirea unui echilibru este ceva greu. Pesimiștii prognozează o ruptură definitivă, dar cei care studiaza cu optimism regiunea, spera că Libanul va fi un exemplu pacificator in regiune", a mai spus el.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00953 sec - PID: 17891