36

Canonul cel Mare la Paraclisul Seminarului din Valcea (Foto)

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
În cea de-a treia zi a primei săptămâni din Postul Mare, miercuri, 20 martie 2013, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Paraclisul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, fiind înconjurat de un sobor de preoţi, profesori în cadrul școlii teologice vâlcene.

Slujba Canonului a început la ora 16.00, în Paraclisul Seminarului fiind prezenţi preoţii profesori şi elevii seminarişti din toţi anii de studiu.

La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre conţinutul şi semnificaţiile Canonului Sfântului Andrei Criteanul, punând accent pe post și rugăciune, credință și dragoste: „Postul şi rugăciunea ne ajută să înțelegem sensul existenţei noastre, ne ajută să trecem de la cuvântul distrugător (când ia forma jignirii, minciunii, a defăimării, a clevetirii, a judecării aproapelui), la cuvântul care zidește, care întărește comuniunea dintre oameni, care dă viață, încurajează, înalță, unește și scoate în evidență ceea ce este lumină și bunătate în om. În Canonul Sfântului Andrei Criteanul găsim argumente în lupta noastră cu păcatul, cu nepostirea şi cu lipsa rugăciunii, acestea fiind expuse într-o succesiune având în centru lucrarea și jertfa de pe Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, ca model de atitudine, trăire și dăruire. Atunci când credem cu adevărat în rostul postului, a rugăciunii, a iertării prin iubire, a participării la sfintele slujbe, simțurile omului sunt luminate de harul lui Dumnezeu, iar viața noastră se transformă în bucurie și comuniune cu Sfânta Treime. Aici la Seminar, dumneavoastră, elevii deprindeți într-un mod complex înțelegerea și punerea în practică a virtuților creștine, a învățăturii Bisericii despre rugăciune, post, dragoste, comuniune sfântă, după ce în familie ați așezat baza acestei frumoase viețuiri (…). Să ne ajute Dumnezeu ca după parcursul zilelor de post și rugăciune intensă să putem observa o schimbare în atitudinea noastră, în modul de a gândi și a făptui, pentru a gândi și simți ca Domnul nostru Iisus Hristos, spunând cu Sfântul Apostol Pavel: „și nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine. Și viața mea de acum, în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine” (Galateni, 2,20).”

La final, Părintele Prof. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului, a mulţumit Părintelui Ierarh pentru cuvântul de învăţătură şi pentru vizita şi binecuvântarea arhierească oferite cadrelor didactice şi elevilor seminarişti la începutul Postului Sfintelor Paşti.

Joi, 21 martie, în cea de-a patra zi a Săptămânii duhovnicești, când se citește ultima parte a Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a participat la slujba Pavecerniței Mari la Mănăstirea Ostrov.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01084 sec - PID: 31963