36
Noul Patriarh Catolic Copt, Ibrahim Isaac Sedrak, a declarat ca problemele sociale și economice, in crestere dupa revolutia din Egipt, duc la disperare și la emigrarea creștinilor si musulmanilor din țară, Biserica fiind nevoita sa faca fata actiunilor sectare.

"Provocarea noastra este recuperarea identitatii noastre egiptene și a culturii noastre. Ne-am pierdut încrederea în noi înșine. Cand am facut revolutia, eram gata sa construim totul de la capat, sa progresam, dar nimic de acest fel nu s-a întâmplat, iar provocarea Bisericii este exact aceea de a-i lamuri pe oamenii de aici ca pot avea din nou o viață bună, la nivel uman și economic", a spus Patriarhul Sedrak.

Începând cu revoluția din ianuarie 2011, care a dus la căderea președintelui egiptean Hosni Mubarak, nesiguranța și violența în Egipt i-au speriat pe investitorii straini și pe turisti, care constituiau pana in acel moment sursele cele mai importante de venit si de locuri de muncă ale tarii.

Primele încercări de alegeri democratice au cunoscut venirea la putere a unui guvern islamic conservator, pe care forțele de opoziție l-au contestat. Demonstrațiile și grevele din tara au devenit din ce în ce mai violente și, adesea, fatale.

Toate acestea au dus la ceea ce Patriarhul Sedrak numeste „o stare generală de haos și de lipsa de claritate în Egipt”.

Patriarhul a fost intronizat in ziua de 12 martie 2013 (vezi ARHIVA), înlocuindu-l pe fostul patriarh catolic copt, Cardinalul Naguib Antonius, care a demisionat la inceputul acestui an, din cauza unei boli.

"Copiii noștri emigrează din Egipt, iar de aceasta data emigrarea nu mai este motivata de cautarea fortei de munca, ci de frica si de căutarea securitatii", a spus Sedrak.

"Abordarea greutăților și descurajarea creștinilor de a părăsi patria se vor numara rintre provocările cele mai dificile ale Bisericii Catolice Copte", a spus el.

"Oamenii vin la noi, pentru a le satisface nevoile de bază, ale copiilor lor, cum ar fi hrana și adăpostul, iar problema este extrem de dificila pentru Biserica. Tot ce putem face este să le spunem că aici, în țara noastră, intr-adevar exista greutati, dar ele exista si in afara tarii", a mai spus el.

"Totusi, în final, ei sunt cei care suferă", a continuat acesta, "și imi spun: frumoase cuvinte spui, Patriarhule, dar eu trebuie sa plec pentru viitorul meu si al copiilor mei".

Patriarhul Sedrak, in varsta de 57 de ani, a mai declarat că creștinii "ar putea avea greutati mai mari acum, decat inainte de revoluție". "Nu există nimic clar în țară… iar furturile si asasinatele au crescut, nu există nicio ordine si nimeni nu este pedepsit pentru faradelegi, ci pur si simplu oamenii fac ce vor", a declarat Sedrak, plîngandu-se de ceea ce el a numit "o tara a haosului".

El a mai spus ca singura cale – cel puțin pentru a menține lucrurile astfel, fara a se inrautati – ar fi ca eforturile creștinilor și musulmanilor să se unească în proiecte de care sa beneficieze toată lumea, precum cele pe care le-a cunoscut, personal, timp de 10 ani, ca episcop.

"Ii multumesc lui Dumnezeu pentru perioada pe care am trait-o in sud… Am văzut Biserica de acolo lucrand cu persoanele cu nevoi speciale și marginalizate, musulmani și creștini; este frumos, foarte frumos. Nu simteai diferente. Simțeai ca religia este parte a vietii tale personale, si nu stateai sa vorbesti tot timpul despre asta", a spus Patriarhul Sedrak.

El a mai spus ca se simte norocos să preia conducerea Bisericii sale, intr-un moment de deschidere, fără precedent, între cele doua Biserici istorice rivale: Biserica Copta Catolica si Biserica Copta Ortodoxa din Egipt, și că a fost fericit vazand un număr atat de mare de creștini ortodocși la întronizarea sa, inclusiv aparitia Papei Ortodox Copt Tawadros al II-lea in Catedrala Catolică Coptă a Sfintei Fecioare.

"Oamenii sunt însetați dupa simbolul sau semnele iubirii adevărate, fiind obosiți și hrăniti cu distantari si lupte'', a mai declarat acesta, adăugând că speră să vadă activități comune si dialog in randul tineretului, unindu-se astfel comunitatile catolice, ortodoxe si musulmane din Egipt.

"Nu ar trebui să mai asteptam sa se intample dezastre ca sa lucram impreuna. Atunci cand o casă se prabuseste sau cand explodează ceva, toti, de toate credintele, ne unim si sarim sa ajutam. Noi nu trebuie să așteptăm să se întâmple astfel de lucruri înainte de a sta unul langa celalalt" , a mai spus el.

Nu exista o numaratoare oficiala a catolicilor copti din Egipt, dar ei sunt aproximativ 200.000 – 250.000, comparativ cu numarul estimat al ortodocsilor copti, de 10-15 milioane persoane. Marea majoritate a Egiptului, estimata la 80 de milioane de oameni, este insa reprezentata de musulmanii sunniți.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01194 sec - PID: 22715