6

Gradinarit fara pesticide, sanatos sau - ecologic. Cum este posibil? (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Cea de-a 8-a editie a saptamanii pentru alternativa la pesticide, organizata de către asociatia Generatiile Viitoare, din Franta, a început miercuri, 20 martie 2013 și se va incheia in ziua de 30 martie.
   "Zeama bordeleaza" este adesea utilizata pentru tratarea roșiilor, dar ea contamineaza solul.

   Un articol recent, reaminteste ca sectorul de stat agricol reprezintă el insusi 95% din consumul anual de pesticide, din Franța. Mare țară agricolă, Franța este primul utilizator al acestor produse chimice din Europa, și al patrulea din lume. Iar consumul continuă să crească, chiar dacă Ecophyto a lansat, în anul 2008, un obiectiv de reducere a utilizării pesticidelor cu 50% în zece ani.

  Gradinarii amatori reprezinta restul de 5% in Franta, acestia fiind in numar de 17 milioane (de la un capăt la altul, grădinile Franței totalizeaza 1 milion de hectare). 98% dintre acestia sunt conștienți de pericolele pe care il reprezinta pesticidele, dar 44% continua sa le foloseasca. Amestecul cel mai frecvent utilizat este "Zeama Bordeleza" (soluție de sulfat de cupru, cu var), care ridică probleme specifice acumularii cuprului în soluri. Urmeaza solutiile anti-melci si erbicidele.

   95% din riscurile acestor produse rezulta in urma contactului lor cu pielea, în timpul utilizării, sau din contactul accidental cu copiii sau animalele de companie. Dar, nu numai. Pe lângă efectul secundar, reprezentat de contaminarea apelor de suprafață și a celor subterane, reziduurile de pesticide se regasesc, de asemenea, in farfurie, în legumele din gradina.
   În anul 2012, 59% dintre grădinari au căutat alternative, față de 38% în 2011.

   Va oferim si noi 10 sfaturi (atat pentru gospodariile individuale, cat si pentru fermele si terenurile agricole ale manastirilor si bisericilor), prin care sa reduceti utilizarea pesticidelor și sa acționati preventiv împotriva dăunătorilor și a bolilor. Va garantam ca sfaturile sunt vizate de inginerii si specialistii in domeniul agricol, de care dispune Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, fiind aliniate la ultimele cercetari si studii internationale, in acord implicit cu indicatiile recente ale Ministerelor de Mediu:

1. Studiati natura solului, atunci cand infiintati o plantatie. Acid sau calcaros, greu sau usor, solul nu rodeste in acelasi mod.

2. Alegeti plante adaptate climei, expunerii grădinei și solului.

3. Promovati bio-diversitatea. O gradina este un ecosistem. Păianjenii, buburuzele, aricii, pasarile sunt aliați împotriva dăunătorilor. Pentru a le atrage, puteti organiza garduri vii, puteti planta plante perene și melifere (care sa atraga albinele).

4. Adoptati metode preventive de combatere a dăunătorilor. Variati plantele din grădină, de la an la an, metoda ajutand la intreruperea ciclului de dezvoltare a parazitilor.

5. Întretineti in mod corespunzator pamantul și hrăniti plantele cu compost sau gunoi de grajd.

6. Limitati umiditatea. Excesul de apa poate cauza dezvoltarea bolilor.

7. Folositi metode manuale. Plivitul natural este încă cel mai natural si sanatos mod de a lupta împotriva buruienilor.

8. Aparati prădătorii naturali, pentru ca acestia lupta împotriva dăunătorilor.

9. Instalati capcane împotriva paraziților: panze de insecte, capcane mecanice, cleiuri împotriva furnicilor etc.

10. Nu folositi pesticide, decat în ultimă instanță, adica în cazul apariției unui focar de infestare identificat sau a unui atac virulent.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
132
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.09258 sec - PID: 22765