5

În a patra zi a Postului Sfintelor Paști, joi, 21 martie 2013, ultima parte din slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la Mănăstirea Ostrov în prezența a numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei Pavecerniței Mari și a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a spus între altele:
"Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care s-a terminat de citit în seara aceasta, reprezintă pentru noi un îndemn la pocăință, la spovedanie, la înnoirea noastră sufletească, ca parte pentru pregătirea noastră pentru Înviere. Cerem lui Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre, să ne ierte păcatele, să răsplătească postul și efortul nostru, fie că se săvârșește în mănăstire, fie în parohie, însă și noi să ascultăm de Dumnezeu și să împlinim voia Lui. Să căutăm ca lumea aceasta materială să nu fie un zid între noi și Dumnezeu, să nu ni-L ascundă pe El datorită atașamentului nostru excesiv față de ea. Dacă nu sunt ascultate rugăciunile noastre de Dumnezeu să înțelegem ca prorocul Isaia care spune: «Nu Dumnezeu este surd ca sa nu audă rugăciunile voastre, ci păcatele voastre au pus între El și voi un zid». Prin lucrarea postului, rugăciunii și a milosteniei să ne putem bucura cu toții de darurile lui Dumnezeu în armonie și dragoste".

La slujba Canonului cel Mare, oficiată în seara aceasta, în biserica Mănăstirii Ostrov, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab şi a soţiei sale, doamna Despina, a luat parte întreaga obște a mănăstirii în frunte cu stareța chinoviei, Stavrofora Mariami Tunza, alături de numeroși credincioși.

În prima săptămână a Postului Mare şi la Denia din Joia săptămânii a cincea se oficiază în Biserica Ortodoxă slujba Canonul cel Mare. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoşenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră şi de importanţa pe care o are pocăinţa în viaţa noastră. Conţinutul Canonului Mare este unul duhovnicesc, un profund dialog al omului păcătos cu propria conştiinţă, care-i atrage atenţia asupra celor săvârşite.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
67
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.11057 sec - PID: 22259