5

   Doi barbati în alb, un Papa in functie si un Papa Emerit, s-au intalnit astazi la reședința papală de vară din Castel Gandolfo, la sud de Roma, intr-un moment fără precedent în istoria Bisericii Catolice, care se confruntă cu multe provocări, informeaza AFP.
   La zece zile după alegerea sa, Papa argentinian s-a deplasat cu elicopterul, la mijlocul zilei, în Collines albines, unde Joseph Ratzinger s-a retras dupa demisia din 28 februarie 2013.

   În ciuda curiozitatii extreme care înconjoară această întâlnire istorică, Vaticanul a programat o informare minimă. S-ar spune ca ceea ce au vorbit cei doi va ramane secret.
   Ora de sosire a Papei cu elicopterul fusese anuntata ca fiind 11:15 GMT, dar nu si cea de intoarcere, ceea ce inseamna ca au avut nevoie de timp.

   Presa italiană a numit aceasta întâlnire ca pe un fel de "predare". "Va fi un fel de predare (predare-primire n.n.), care nu s-a mai produs până acum în două milenii de istorie creștină", scria La Stampa.

   "Cunoscând sensibilitatea lui Ratzinger, se poate crede că acesta se va abtine sa dea sfaturi, limitându-se să atragă atenția asupra problemelor care nu au fost rezolvate", a declarat Vittorio Messori, specialist în istoria Bisericii, în Corriere della Sera.

   Ambii clerici ar trebui să vorbească despre scurgerea de informatii din cazul "Vatileaks" (documente confidențiale – vezi ARHIVA), asupra caruia Cardinalii au efectuat o investigație și au pregătit un raport care i-a fost prezentat noului Papă.

   Dupa alegerea sa, Jorge Bergoglio l-a sunat de două ori pe predecesorul său, marțea trecută urandu-i mulți ani, de ziua Sfantului Iosif, care a fost si ziua Messei inaugurale proprii.
   Vaticanul a indicat ca Papa Emerit, care locuiește în Castel Gandolfo, alaturi de patru femei laice, membre ale "Memores Domini" care il servesc, au privit la televizor alegerea succesorului și Messa inaugurala.

   Cei doi barbati se cunosc de mult timp: la Conclavul din 2005, Jorge Bergoglio a fost principalul competitor al lui Joseph Ratzinger, și a reprezentat o orientare mai deschisa și sociala între cardinali. Dar, el a preferat să se retragă din cursă.

   Ei au temperamente foarte diferite: Joseph Ratzinger a fost rezervat in fata mulțimii, iar Jorge Bergoglio este spontan, iese in popor și încearcă să reducă la minimum onorurile care înconjoară un Papă.

   Joseph Ratzinger respecta tradiția, este lipsit de spontaneitate și, probabil pentru că nu-i plăcea inovatia și nu avea incredere in nimic spectaculos, doar foarte rar improviza.
   Cu toate acestea, Jorge Bergoglio a preluat moștenirea lăsată de predecesorul său, în spiritul condamnarii "dictaturii relativismului", vineri, in fata diplomaților.

   În aproape toate discursurile sale, el l-a mentionat intr-un fel sau altul pe Papa Benedict al XVI-lea, sugerand ca, dacă va fi adoptată o schimbare radicală în stil, va exista o continuitate în doctrină.
   Pe chestiuni ale societatii, spre exemplu, Joseph Ratzinger și Jorge Bergoglio au adoptat pozitii conservatoare, care se refera la mariajul gay, avort și eutanasie.

   Popularitatea extremă a lui François este perceputa insa de Vatican cu oarecare amărăciune, considerand că este nedrept să uităm de Papa german în fata marelui public.
   O invecinare inedita si delicată, noua, pare sa inceapa, iar întâlnirile este posibil sa mai aiba loc, in gradinile micului Stat, mai apreciza France Presse.

   Conform Vaticanului, programul vizitei de astazi a cuprins rugăciuni, mai multe discutii si o masa de prânz.
   Zborul a durat aproximativ 15 minute, iar aterizarea a avut loc la Castel Gandolfo, unde Papa Francisc a fost întâmpinat de către Papa Emerit Benedict al XVI-lea, în prezența episcopului de Albano, Marcello Semeraro, și a directorului Saverio Petrillo.

   Papa Benedict și Francisc au mers împreună cu o masina, la palatul apostolic, și s-au rugat in capela.
   Conversația lor privata – de aproximativ 45 de minute – a început la ora 12:30 PM, în bibliotecă. Cei doi secretari, Mons Georg Gänswein și episcopul Alfred Xuareb – secretar al lui Benedict al XVI-lea din 2007, iar în prezent secretar al Papei Francisc – au participat la prânz.
   După masa de prânz, Papa Francisc a mers cu mașina la heliport, cu Papa Emerit Benedict al XVI-lea, și a plecat la Vatican la orele 14:42.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
107
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.06449 sec - PID: 25887