23

Sambata lui Toader in Catedrala din Ramnicu Valcea 2013

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
În prima sâmbătă a Postului Mare, cunoscută şi ca Sâmbăta Sfântului Teodor (Sân Toader), în care sunt pomeniţi cei trecuţi la cele veşnice, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, 23 martie 2013, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai catedralei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Emilian a hirotonit preot pe părintele diacon Cosmin Constantin Stamatoiu, absolvent al Facultății de Teologie ortodoxă „Sfânta Filofteia” din Piteşti, pentru biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Stoeneşti, Protoieria Horezu, judeţul Vâlcea.

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învăţătură, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a prezentat minunea în care Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron s-a aratat în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-369), descoperindu-i planul împăratului Iulian Apostatul, care a poruncit să stropească cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute pe piaţa cetăţii imperiale, pentru a întina astfel prima saptămână din Postul Mare al creştinilor.

Sfântul Mucenic l-a sfătuit pe arhiepiscop să fiarbă grăunţe de grâu (kolva) şi să le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceştia să nu meargă să cumpere de la piaţă. Deasemenea, Preasfinţia Sa a explicat credincioşilor prezenţi semnificaţia colivei la pomenirea morţilor în cultul creştin ortodox.

După sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba de pomenire a ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş, precum şi a tuturor creştinilor ortodocşi trecuţi la viaţa veşnică.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01236 sec - PID: 30405