24

   La aproape doi ani de la preluarea mandatului, premierul Libanului, Najib Mikati, a decis că este timpul să demisioneze. El ar fi luat in calcul de mai multe ori pana acum aceasta optiune, dar "in 22 martie ceva l-a facut pe miliardarul libanez sa coboare de la conducere", dupa cum relata in ultimele ore un jurnalist arab, corespondent sef al Al Mayadeen, fost corespondent de război Al Jazeera și jurnalist senior al BBC.
   "Prin urmare, Primul-Ministru al Libanului a demisionat, după doi ani dificili in serviciu, deschizând ușa instabilitatii în țară", mai afirma acesta.

   Nu este o zi usoara pentru Liban. Țară arabă, mica, se confruntă cu mai multe probleme complicate: de securitate, politice și sociale. La granița cu Siria, armele și gloanțele rasuna si ele puternic. Tripoli a fost scena unor confruntări între militiile pro-siriene ale regimului alawit și gruparile pro-siriene suunite, de opoziție. În paralel, țara se confruntă cu o grevă generală a studentilor și funcționarilor publici, care au parasit școlile și locul lor de muncă. Pe de altă parte, politicienii se aflau în mijlocul unei lupte acerbe pe tema legii electorale, precum și pe cea a prelungirii mandatului sefului Securității Interne, Ashraf Rifi, un ofițer sunnit, cunoscut a fi un mare apropiat al fostul Prim Ministru, Saad Hariri.

   Mikati a părăsit, prin aceasta demisie, coaliția care îl "tinuse numai în zdrențe". Blocul "8 Martie", aflat la conducere, condus de Hezbollahul* siit, știa că această zi va veni. Există diferențe în aproape tot ceea ce ei cred, chiar și în politică. Cu toate astea, diferentele nu reprezinta principalul motiv din spatele deciziei.

   Siria este răspunsul pentru orice întrebare critică legata de Libanul zilelor noastre, deși răspunsurile ar putea varia, în funcție de afilierile politice ale celor care răspund la întrebări.

   Potrivit unei surse din blocul "8 Martie", citata de Al Monitor, demisia a venit după vizita președintelui american Barack Obama in regiune.
   "Obama a venit să organizeze un front împotriva Siriei, Iranului si Hezbollahului”, a declarat sursa, adăugând că discursul Președintelui american a fost un ordin operațional pentru toți aliații din regiune. Renașterea relatiilor turco-israeliene și schimbarea atitudinii Regerlui Iordaniei, Abdullah al II-lea, față de Siria, sunt toate parte a noii strategii.
   „Libanul ar trebui să actioneze: fie sa mearga la alegeri, în temeiul legii electorale din 1960, care da prioritate grupului majoritar 14 Martie, fie paralizeaza viața politică", a adăugat sursa din grupul "8 Martie", care consideră că poate fi timpul potrivit pentru lansarea contactelor directe cu fostul Prim-Ministru Saad Hariri și organizarea unui guvern de uniune națională. Saad este un miliardar saudit-libanez, care a fost Prim-Ministru al Libanului, din 2009 până în 2011. El este al doilea fiu al Rafiq Hariri, fostul ministru libanez care a fost asasinat în 2005. Cabinetul lui Saad s-a prabusit in 12 ianuarie 2011, iar politicanul parte din mișcarea 14 Martie, fiind vazut ca o „figura slaba” a acesteia.

   Hezbollah-ul nu a comentat demisia, dar surse apropiate partidului au arătat că Mikati l-a chemat pe Khalil Hussein, secretarul general si consilier politic al Hezbollahului, și i-a marturisit ca are de gând să demisioneze dacă cererile sale nu sunt îndeplinite. Potrivit surselor, consilierul i-a raspuns: "Fă ce vrei să faci". Acest lucru ar putea fi un indiciu că Hezbollah-ul ar putea incepe sa isi pună în aplicare "Planul B". Una dintre sugestii este aceea că va exista un nou candidat, care va încerca să-l convingă pe liderul druzilor, Walid Jumblatt, să participe la consultările viitoarele parlamentare, la solicitarea Președintelui libanez. În Liban, presedintele il numeste pe Primul-Ministru, după consultarea gruparilor parlamentare. Blocurile 8 Martie și 14 Martie sunt cele două grupari importante ale Parlamentului, dar nu dispun de majoritate. Prin urmare, Jumblatt va fi cel care va face jocurile, iar blocul lui va acorda majoritatea oricarui grup va decide el. Walid Jumblatt este un politician libanez și actual lider al Partidului Socialist Progresist. El este si liderul comunității druzilor Libanului. Druzii sunt o comunitate monoteista etnoreligioasa, găsita în primul rând în Siria, Liban, Israel și Iordania, care a apărut în secolul al XI-lea la Scoala Ismailismului a Islamului siit. Convingerile druzilor includ mai multe elemente din religiile avraamice, gnostice, neoplatonice, pitagoreice si ale altor filozofi. Druzii se numesc pe ei insisi Ahl al-Tawhid ("Poporul Monoteist" sau Al-Muwahhidun („Unitarieni").

   În declarația de demisie, Mikati spunea: "Prezint demisia mea guvernului, probabil fiind singura cale pentru ca blocurile politice principale ale Libanului să își asume responsabilitățile și să lucreze împreună, pentru a scoate Libanul dintr-un abis necunoscut", potrivit apropiatilor acestuia. El considera, deci, ca si-a sacrificat postul, pentru a asigura un dialog național.

   "Mikati a asteptat câteva luni, pentru a se asigura ca Libanul nu va fi afectat de războiul sirian, iar acum crede ca situatia necesita o chemare la unitate națională și de aceea a facut acest pas", a declarat o sursă apropiată Primului Ministru. Sursa a negat toate acuzațiile care leagă demisia premierului de războiul sirian și de presiunea Occidentului, adăugând că Mikati "ar fi ramas lângă Hezbollah, chiar si în cele mai grave situații".

   Toata lumea se asteapta sa il auda pe fostul Prim Ministru, Saad Hariri, care conduce blocul "14 Martie" și este unul dintre principalii candidati la inlocuirea lui Mikati. Primul care a comentat, din blocul lui Hariri, a fost ex-premierul Fuad Siniora, care i-a solicitat în repetate rânduri lui Mikati să demisioneze. El a spus că demisia lui Mikati "deschide posibilitatea unui dialog proaspăt", adăugând, ca "am ajuns intr-un stadiu în care este dificil să respectam termenii constituționali pentru alegerile parlamentare".
   Siniora ar putea fi primul politician care ar remedia situația ca atare. Alegerile generale ar putea fi si ele amânate. E clar că politicienii din Liban încearca sa evite orice schimbări dramatice pe scena politică, înainte ca situatia din Siria sa devine mai clara, dar acest lucru ar putea conduce, în cazul în care lucrurile ar ieși de sub control pe partea de securitate, la un peisaj similar cu cel din Siria, cu câteva diferențe minore.

   *Hezbollah este o organizație politică și paramilitară șiită islamică din Liban, reprezentand o forță importantă în politica libaneză, deținând școli, spitale și oferind servicii sociale pentru mii de libanezi. Este privită ca o mișcare de rezistență legitimă, de catre cea mai mare parte a lumii arabe și musulmane, insa este considerată ca având caracteristici teroriste, de catre Statele Unite ale Americii, Israel, Canada și Olanda. Marea Britanie a introdus aripa militară a organizației pe lista organizațiilor teroriste, iar Australia consideră o parte a structurii sale militare, Organizația de Securitate Externă, ca fiind o organizație teroristă.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
62
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.05841 sec - PID: 21976