22

Pastele Cailor. Todorovden in Bulgaria, de Sambata lui Toader (video) (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Bulgarii au marcat si ei, in aceasta sâmbătă, sarbatoarea cunoscuta sub numele de Todorovden (ziua lui Todor, Toader sau Teodor), care mai este, de asemenea, numita Pastele Cailor.

Biserica Ortodoxă sărbătorește ziua in prima sâmbătă a Postului Paștelui (vezi ARHIVA).

O legenda spune ca, în această zi, Sfantul Teodor Tiron, îmbrăcat cu nouă blănuri, s-a dus la Dumnezeu să-L implore ca vara sa vină. Pornind de la aceasta imagine, se pare, sarbatoarea s-a transformat într-o zi a curselor de cai.

Pentru femei, aceasta zi are alta insemnatate. Acestea coc in zori și impart, mai apoi, pâini ritualice, denumite "cal" sau "copita", pentru că aluatul are forma unui cal sau a unei copite. Pâinicile sunt oferite vecinilor și rudelor, pentru ca animalele lor de tractiune sa ramana sanatoase si puternice pe tot timpul anului.

Cursele de cai au loc, de asemenea, peste tot în Bulgaria, în cinstea Sfântului Teodor. Barbatii imbraca bluze noi, curate și isi impodobesc caii, înainte de a iesi cu ei la curse.

Cel mai rapid si mai frumos impodobit cal este decorat cu coroane de flori, fiind primul din capul satului. Mai apoi, o sărbătoare adevarata are loc in casa proprietarului calului. Masa festiva include franzele rotunde de paine, supa de ciuperci si linte.

Barbatii care poarta numele de Bojidar, Nayden, Todor, Teodor și femeile cu nume ca Bogdana, Todorka, Teodora isi sărbătoresc ziua lor de nume, odata cu Pastele Cailor. Sarbatoarea este, deci, un amestec intre Credința Ortodoxa si ritualurile păgâne.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
148
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.06082 sec - PID: 26152