35
Manastirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, isi sarbatoreste marti, 26 martie 2013, cel de-al doilea hram: Sfintii Montanus Preotul si sotia sa Maxima, pomeniti in sinaxarele ortodoxe in data de 26 martie.

Conform unui interviu acordat in exclusivitate Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe – serviciul de presa LONews, parintele Protos. Iov, staretul Manastirii Halmyris, marturiseste:

"In seara zilei de luni, 25 martie, se va savarsi slujba Vecerniei Mari cu Litie, incepand cu ora 19:00, in demisolul Manastirii, lacas ce gazduieste Sfintele Moaste intregi ale celor doi Mucenici ai Cetatii Halmyris, Sfintii Epictet si Astion – cei mai vechi sfinti descoperiti la noi in tara. Sunt asteptati multi credinciosi, ca de fiecare data, chiar daca in acest an timpul ne-a cam amenintat in ultimele zile, cu vanturi extrem de puternice. Cu o zi inainte chiar au cazut cativa fulgi de zapada, ori in zona noastra si iarna ei sunt destul de rari. Vremea pare insa sa se indrepte de acum, si speram sa fie de partea noastra, localnicii si cei care ne viziteaza des stiind ca Sfintii de aici ii fac mereu sa se simta ca acasa.

A doua zi, incepand cu ora 9:30, marti, va fi oficata slujba Sfintei Liturghii arhieresti, fiind condusa de Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcei. Bineinteles ca, asa dupa cum deja oamenii sunt obisnuiti, vor participa mai multi preoti si diaoconi, iar slujba va fi urmata de o agapa farteasca, unde credinciosii si pelerinii, oamenii veniti de departe dar si cei aflati in apropiere vor putea lua masa in trapeza manastirii.

Speram sa fim cu totii bucurosi de noua sarbatoare si sa ii cinstim pe sfintii nostri asa cum se cuvine. Din cate stiti, lucrarile la ridicarea bisericii Sfintei Manastiri continua, in prezent fiind turnati stalpii aflati la partea superioara a demisolului.

Despre cei doi sfinti, staretul sfintei manastiri continua sa istoriseasca:

"Preotul daco-roman Montanus si sotia sa Maxima din cetatea Singidunum (Belgradul de astazi), locuita in acea perioada de daco-romani, au fost martirizati de persecutorii care slujeau lui Diocletian, mucenicia lor fiind consemnata in Martirologii. Sfintii marturisitori ai Lui Hristos au fost inecati in apele raului Sava, dar valurile involburate le-au adus trupurile la mal, in mainile credinciosilor, care s-au ingrijit sa fie cinstite cum se cuvine".

Parintele Protos. Iov, staretul Manastirii Halmyris, va invita, cu aceasta ocazie, sa participati alaturi de Sfanta Manastire, la slujbele oficiate de acest hram de PS Visarion, Episcopul Tulcii, alaturi de vietuitorii Sfintei Manastiri.

O biserica purtand acelasi hram, ii asteapta luni si marti pe romanii din Timoc – Serbia, in satul Isacova, aflat in componenta comunei Ciupria din Valea Moravei.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01089 sec - PID: 9733