4

   "Ministerul Afacerilor Externe monitorizează îndeaproape evoluțiile legate de Catedrala Hagia Sophia din Istanbul – Sfanta Sofia – si de inversarea politicii guvernului turc față de monumentele creștine", a raportat ministrul Dimitris Avramopoulos, într-un document transmis Parlamentului.

   El a subliniat că "Grecia și restul lumii creștine isi exprima speranța ca vocea ratiunii si vocea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I vor prevala, în final, în favoarea respectului față de monumentele-simboluri ale Creștinismului, care inseamna, in același timp, o parte inseparabilă și de importanta majora a patrimoniului cultural mondial".

   Transformarea Bisericii Hagia Sophia din Nikaia-Vitinia într-o moschee, precum și declarațiile oficialilor privind asteptata conervetire a Bisericii Hagia Sophia din Trabzon, care în prezent funcționează ca muzeu, preocupa Ministerul Afacerilor Externe, după cum se menționează în documentul transmis Parlamentului.

   Avramopoulos a declarat că ministerul a vorbit cu partea turca despre această problemă, inca de la inceput și se examinează orice posibilitate de a face același lucru si cu organizațiile internaționale.

   "Noi respectam protejarea monumentelor și intelegem aceasta ca fiind o îndatorire fundamentală a fiecărei țări și mai ales a Turciei, care a moștenit și este împodobita cu o serie de monumente importante, ale unor diferite culturi", a remarcat Avramopoulos.
   El a mai adăugat că "această datorie include, de urgenta, si Hagia Sophia din Istanbul, celebra în toată lumea, nu doar pentru importanța sa istorică, culturală și arhitecturală, dar și ca simbol al tradiției ortodoxe ecumenice și a spiritului bizantin".

   "În cazul în care Hagia Sophia din Istanbul va fi folosita într-un mod opus caracterului său istoric și religios, Grecia va reacționa atât bilateral, cât și pe plan internațional", a asigurat ministrul.

   Avramopoulos a mai declarat ca "autoritățile elene, diplomatice și consulare, din Turcia, monitorizeaza îndeaproape subiectul, precum și renovarile anumitor biserici și informeaza permanent ministerul".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
187
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02765 sec - PID: 7287