12

   Biserica cu hramul „Buna Vestire” se află în centrul satului Oteşani, pe malul stâng al râului Luncavăţ.
   Datorită stilului său arhitectonic specific, a calităţii picturilor şi a vechimii sale, biserica a fost declarată monument istoric.
   Aşa cum reiese din pisania săpată în piatră deasupra intrării în pronaos, biserica a fost construită din zid, în formă de navă, în anul 1773, de către jupân Ioan, vătaful Talin, jupân Nanu Grecu, Constantin Drăghici şi fratele lui, polcovnicu Cincă.
   Ctitorii sunt: preotul Pre­da din neamul lui Stan Armaşu, preotul Cârstea, Ioan, Matei, Tudor şi Gheorghe. Clopotniţa acestei biserici a fost reînnoită în anul 1837 de Matei Grecu şi Stan Prodescu. În iulie 1850, a fost restaurată zugrăveala interioară şi exterioară de boierul Niţă Prodescu cu soţia sa, coconul Nicolae Oteşanu şi Maria, soţia lui Radu Grecu Craioveanu. Biserica a mai fost reparată în anii 1927, 1973.

   Între anii 1995 şi 1997, la iniţiativa preotului Gheorghe Bădoi şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului, biserica a fost consolidată şi acoperită cu şiţă, iar pictura a fost restaurată integral.

    Ieri, in Duminica I din Postul Mare, „a Ortodoxiei”, 24 martie 2013, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Buna Vestire”, din localitatea Oteşani, judeţul Vâlcea, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman.

   În cadrul Sfintei Liturghii, părintele protopop Mihai Cârţan a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adresată clerului şi credincioşilor ortodocşi români de pretutindeni cu ocazia sărbătorii Ortodoxiei.

   După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat înţelesul duhovnicesc desprins din pericopa evanghelică a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan.
   Pentru că suntem după prima săptămână a Postului Mare şi la slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi, Preasfinţitul Părinte Emilian a citit rugăciunea de dezlegare de păcate pentru toţi cei prezenţi.

   La final, Preasfinţia Sa a apreciat slujirea bisericească a preoţilor Bogdan Stan şi Gheorghe Bădoi, felicitându-i pentru frumoasa activitate pastorală şi misionară desfăşurată în cadrul parohiei. Părintele Gheorghe Bădoi a mulţumit la rândul său, Părintelui Ierarh, pentru vizita şi binecuvântarea arhierească primită de credincioşii parohiei Oteşani.

   A urmat un program de poezii şi cântări religioase oferite de două grupe de elevi de la Şcolile cu clasele I-VIII din Oteşani şi Cârstăneşti, sub îndrumarea profesorilor de religie Răducu Constantin Ene şi Florina Sica Şerban.

   Ca recompensă pentru prezenţa la Sfânta Liturghie, dar şi pentru participarea la Proiectele catehetice, Preasfinţitul Episcop Emilian le-a dăruit copiilor diplome, cărţi de rugăciuni şi albume cu mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului. De asemenea preoţii parohiei Oteşani şi profesorii îndrumători mai sus amintiţi au primit în dar de la Preasfinţitul Emilian câte o icoană.

   La sărbătoare, au mai luat parte Părintele Mihai Cîrţan, Protopop de Horezu, oficialităţi de stat locale şi centrale, preoţi şi numeroşi credincioşi din comună, dar şi din parohiile învecinate.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
99
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.08172 sec - PID: 25887