21
Creștinii bulgari sărbătoresc si ei, astazi, una dintre cele mai importante sărbători creștine: Buna Vestire.

În Bulgaria (ca si in unele zone ale Romaniei), Buna Vestire este numita si Blagovestenie, ceea ce înseamnă literalmente "aducerea veștii celei bune", dupa cum aflam de la cativa membri ai Bisericii locale.

Împreună cu Buna Vestire, bulgarii sărbătoresc, de asemenea, traditionala sarbatoare Blagovet, care își are rădăcinile în folclorul național. Ea a avut mai multe sensuri, dezvoltate într-un sistem complex de semne și credințe.

Credinciosii bulgari ne mai povestesc ca, in tradiția bulgara, Blagovet se refera la sosirea păsărilor migratoare și la trezirea la primăvară a naturii.

Bulgarii considera ca aceasta este ziua în care cucul ar canta pentru prima data in an. În funcție de cand si cum percep cantecul pasarii, în funcție de modul în care el suna, oamenii fac previziuni diferite despre bunastarea din acel an, conform unui set intreg si complicat de legende.

Una dintre traditii recomandă ca totii membrii familiei sa iasa din casa lor doar cu bani in buzunare, pentru ca, în cazul în care acestia vor auzi cucul cantand, ei sa fie la fel de bogati si plini de bani tot anul.

Se mai crede, de asemenea, că este un semn rău sa vezi o barza care nu zboara, si care sta pe loc sau se afla in mers pe pamant.

Bulgarii, adesea, numesc această zi "Jumătatea Paștilor". De Blagovet, ei, totodata, le pun fetelor cercei si insemneaza (pateaza) mieii și copiii, considerand ca acestia astfel vor fi sanatosi.

În aceeasi zi, otrava pare sa isi piarda si ea puterea, iar oamenii merg in cautare de comori.

Bulgarii isi curata casele lor și aprind focuri ritualice. Odata aprinse, ei se aduna în jurul lor și interpreteaza cântece din folclorul propriu. La aceste reuniuni, tinerii, baieti si fete, isi aleg dragostea lor viitoare, primavara fiind considerata cel mai potrivit sezon pentru acest lucru.

Masa de sarbatoare include pește la cuptor sau peste fiert și paini rotunde (foto).

Sărbătorea Blagovet mai are, insa, si o altă semnificație, chiar magica și secreta, conform localnicilor. Aceasta este ziua în care nimfele padurii (zane, feerii), din folclorul sudic slav, numite „samodivii” în Bulgaria, reapar in rauri si lacuri dupa ce au petrecut iarna undeva departe. Nimfele sunt foarte secretoase si periculoase, acestea incercand sa ii rapeasca pe cei care le incalca teritoriul, și să ii ia într-o altă lume. Femeile tinere și miresele nu au voie să iasă din casă dimineață devreme, pentru a se feri de samodivii, a căror privire le poate urati, poate sa le facă rău sau chiar sa le omoare.

O altă credință din folclor, legata de Blagovet, este si aceea ca astazi toti șerpii și șopârlele se trezesc și se târasc afară.

Barbatii, cu nume ca Blagovet, Blagoi și Vangel și femeile numite Blagovesta, Blaga și Evangelina isi serbeaza astazi ziua lor de nume.

Si in Romania, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenie sau de Ziua Cucului, primul cantec al pasarii vestitoare trebuind sa fie asteptat in haine curate, cu veselie, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. De asemenea, daca sunetul va veni din partea stanga sau din spatele omului, este semn rau.

Astazi, oamenii nu au voie sa se certe, fiind un mare pacat, care ar aduce necazuri in tot anul.

Romanii nu pun oua la closca de Buna Vestire, temandu-se ca puii nu ar fi sanatosi.

In unele zone, pentru ca gradinile sa rodeasca bine in acest an, pomii erau amenintati cu toporul si stropiti cu tarie (tuica, palinca).

Cei din Maramures aduna lucrurile de prisos, de prin curte, si le dau foc, focul durand pana dupa miezul noptii sau pana dimineata. Se spune ca pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa, pentru ca pestii sa nu moara.

Buna Vestire, conform traditiei romanilor, este si ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare, pentru hrana ingerilor.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01714 sec - PID: 4217