19

   Seica (Sheika) Mozah, soția emirului Qatarului, Hamad bin Khalifa Al Thani, este mai mult decât femeia cea mai la modă din lumea arabă. Ea este, totodata, un activist socio-politic care detine de acum si o fundație personala, care oferă sute de burse arabilor israelieni.
   In aceste zile nu există nicio alta organizație oficială, care sa-i ajute pe studenti, cu burse, pentru acoperirea cheltuielilor de școlarizare și de trai.

   Emirul de Qatar, in persoana, a vizitat Fâșia Gaza, în octombrie 2012, împreună cu soția sa. El a fost primul lider arab care a vizitat Gaza, dupa lovitura de stat a Hamasului, in 2007. Emirul a donat zeci de milioane de dolari pentru o listă lungă de proiecte, incat Primul-Ministru Hamas Ismail Haniyeh s-a oferit voluntar sa ii serveasca drept șofer personal, emirului, în timpul turneului său in Gaza.

   Sheikha Mozah este o femeie care trece dicolo de conventional, comparativ cu alte femei musulmane. Ea are o diploma in sociologie și nu numai că nu poarta val musulman, dar ea este o împătimita a modei adevărate. De fapt, ea este o femeie a modei chiar mai mult decat prima doamna siriana Assad Asma.
   Si, nu numai ca Mozah iese în evidenta in lumea arabă, dar ea atrage atentia pana si in Occident. Cu câțiva ani în urmă, atunci când a fost invitata la Palatul Élysée din Franta, Sheikha Mozah a fost perceputa ca stralucind chiar si in raport cu primul top-model Carla Bruni.

   Cu toate acestea, Sheikha Mozah este cu mult mai mult decât o imagine a modei. Ea este considerată a fi forța motivatoare, in spatele eforturilor de modernizare și egalitate, nu numai în emiratul Qatar, ci si de-a lungul intregii lumi arabe. In 2007, revista Forbes a numit-o cea de-a 79-a femeie cea mai puternica din lume, un titlu care a ridicat statutul acesteia in rândul femeilor arabe de pretutindeni. Numele ei a fost cu siguranță, rostit cu respect de către toate studentele arabe, care au prezentat săptămâna trecută, la ceremonia de lansare, noua fundație, conform Al-Monitor.

   Fundația va finanța, initial, bursele pentru 220 de studenți  si studente care îndeplinesc criteriile stabilite de consiliu. Președintele consiliului, Nasser Muassi, spune pentru presa araba ca 22.000 de arabi israelieni sunt în prezent înregistrati ca studenți si, practic, toti au dificultati în finanțarea studiilor. Dintre acești studenți, 16.800 participa la universitățile și colegiile din Israel, în timp ce restul participă la școli din Iordania și Europa.

   Ideea că fundația este finanțata exclusiv din banii arabi ar fi putut fi interpretata nu foarte pozitiv, de către anumite sectoare ale publicului israelian. În scopul evitarii acestei impresii, fondatorii fundatiei au apelat la mai multe asociatii filantropice israeliene, în speranța că acestea vor fi de acord sa se alature ajutorarii studenților defavorizați.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
104
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02136 sec - PID: 18311