20
Chiar inainte de redeschiderea bancilor din Cipru, de astazi, 28 martie, pentru prima dată dupa două săptămâni, timp in care guvernul lucra la o înțelegere cu creditorii internaționali, care a condus la confiscarea a pana la 80% din depozitele neasigurate, Comisia Europeană a avertizat ca controlul de capital va preveni retragerea banilor din insula, dar ca acesta nu ar trebui să dureze prea mult.

"Statele membre pot introduce restricții privind circulația capitalurilor, inclusiv controlul de capital, în anumite circumstanțe și în condiții stricte, din motive de ordine publică sau de siguranță publică", a avertizat Comisia într-o declarație. "În conformitate cu jurisprudența Curții Europene de Justiție, măsurile pot fi introduse, de asemenea, din motive imperative de interes public general.

"O astfel de excepție de la principiul liberei circulații a capitalurilor trebuie să fie interpretata foarte strict și să fie nediscriminatorie, potrivit proporționalitatii și sa fie aplicata pentru o perioada de timp cat mai scurtă cu putinta", a adăugat UE. Bruxelles a declarat ca tot acest control asupra capitalului este planificat să dureze șapte zile, acesta monitorizand îndeaproape restricțiile pentru următoarele câteva zile.

"Comisia va insista intotdeauna ca orice măsura restrictiva sa fie strict proporționala cu obiectivele legitime de prevenire a unui risc imediat, pentru stabilitatea financiară a Ciprului, fiind strict limitata ca durată la timpul necesar acestui scop. Desi măsurile restrictive impuse par a fi necesare în circumstanțele actuale, libera circulație a capitalurilor trebuie să se restabilească cât mai curând posibil, în interesul economiei cipriote și a pietei unice a Uniunii Europene, ca întreg".

Oficialii ciprioți, temându-se de o prabusire a băncilor, odata cu închiderea Bancii Laiki, au stabilit condiții stricte pentru circulația banilor și au limitat transferurile si retragerile de capital. Retragerile la automatele bancare de tip ATM sunt, de asemenea, limitate.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01138 sec - PID: 4247