3

   Chiar inainte de redeschiderea bancilor din Cipru, de astazi, 28 martie, pentru prima dată dupa două săptămâni, timp in care guvernul lucra la o înțelegere cu creditorii internaționali, care a condus la confiscarea a pana la 80% din depozitele neasigurate, Comisia Europeană a avertizat ca controlul de capital va preveni retragerea banilor din insula, dar ca acesta nu ar trebui să dureze prea mult.

   "Statele membre pot introduce restricții privind circulația capitalurilor, inclusiv controlul de capital, în anumite circumstanțe și în condiții stricte, din motive de ordine publică sau de siguranță publică", a avertizat Comisia într-o declarație. "În conformitate cu jurisprudența Curții Europene de Justiție, măsurile pot fi introduse, de asemenea, din motive imperative de interes public general.

   "O astfel de excepție de la principiul liberei circulații a capitalurilor trebuie să fie interpretata foarte strict și să fie nediscriminatorie, potrivit proporționalitatii și sa fie aplicata pentru o perioada de timp cat mai scurtă cu putinta", a adăugat UE. Bruxelles a declarat ca tot acest control asupra capitalului este planificat să dureze șapte zile, acesta monitorizand îndeaproape restricțiile pentru următoarele câteva zile.

   "Comisia va insista intotdeauna ca orice măsura restrictiva sa fie strict proporționala cu obiectivele legitime de prevenire a unui risc imediat, pentru stabilitatea financiară a Ciprului, fiind strict limitata ca durată la timpul necesar acestui scop. Desi măsurile restrictive impuse par a fi necesare în circumstanțele actuale, libera circulație a capitalurilor trebuie să se restabilească cât mai curând posibil, în interesul economiei cipriote și a pietei unice a Uniunii Europene, ca întreg".

   Oficialii ciprioți, temându-se de o prabusire a băncilor, odata cu închiderea Bancii Laiki, au stabilit condiții stricte pentru circulația banilor și au limitat transferurile si retragerile de capital. Retragerile la automatele bancare de tip ATM sunt, de asemenea, limitate.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
87
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.04977 sec - PID: 17469