50
Un festival internațional în onoarea operei de balet a lui Igor Stravinsky, „Ritualul Primaverii”, a inceput la Teatrul Balșoi din Moscova, conform Itar-Tass.

Publicul din Paris a văzut acest balet, la Teatrul Champs Elysees, exact in urma cu 100 de ani.

Teatrul Balșoi prezinta, cu aceasta ocazie, cele mai bune evolutii din balet, din lume: Vaclav Nijinsky, Bejar Maurice și Bausch Pina. O versiune de dans contemporan a Ritualului Primaverii, apartinand coregrafului rus Tatiana Baganova, a deschis festivalul.

Este prezentata si o alta versiune, noua, a celebrului coregraf suedez Mats Ek.

Ritualul Primaverii este un program de balet si un concert orchestral al compozitorului rus Igor Stravinsky. Acesta a fost scris pentru sezonul 1913, din Paris, al companiei de Balet Rusesc Serghei Diaghilev, cu coregrafia lui Vaslav Nijinsky, si scenografie și costume de Nicholas Roerich. Cand a fost prezentat la Théâtre des Champs-Élysées, pe 29 mai 1913, caracterul avangardist al muzicii și coregrafia au provocat reactii neasteptate in randul spectatorilor. Desi conceputa ca o lucrare pentru scena, cu pasaje specifice care însoțesc personajele și acțiunea, muzica a avut un succes tot mai mare ca simplu concert, iar mai târziu a devenit recunoscuta ca fiind una dintre cele mai influente lucrari muzicale ale secolului 20. Acesta este foarte prezenta în salile de concert și este frecvent repusa in scena.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01661 sec - PID: 22712