25
Prima scala de evaluare a intensitatii impactului unui tsunami a fost dezvoltata de o echipa de cercetare greaca, la Universitatea Națională – Kapodistrian din Atena.

Proiectul de cercetare a fost prezentat in aceste zile la Atena.

Noua Scala Intergata de Intensitate Tsunami 2012 (ITIS-2012) folosește o scală de 12 grade, care este compatibila cu scalele similare de inregistrare a cutremurelor, conform Kathimerini.

"Suntem foarte mulțumiți că scala noastră este prima de acest gen”, a declarat Efthymis Lekkas, profesor de Geologie Dinamica Tectonica Aplicata si presedinte al Societatii Geologice a Greciei, care a condus echipa de cercetare, intr-un interviu acordat Agentiei de stiri Atena.

„Scala poate fi folosita in orice domeniu: în agricultură, turism, in zonele industriale și urbane, o varietate de parametri fiind luati în considerare”, a spus el. Prin vizite la fața locului, prin colectarea și prelucrarea datelor din înregistrările tsunami, în special din Japonia, echipa a inceput sa studieze efectele acestora. Cercetarea a fost publicata si in Buletinul Societatii Seismologice a Americii.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01099 sec - PID: 12689