21

Apatie si pesimism social: Biserica ingrijorata de criza culturii

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
In sala Sfantul Serghie din Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, Patriarhul Chiril al Moscovei si al Intregii Rusii a prezidat in aceste zile o ședință a Consiliului Patriarhal pentru Cultura.

Întâistătătorul Bisericii Ruse a ținut un discurs privind criza spirituală și culturală și măsurile puse în aplicare la inițiativa Bisericii, in abordarea acestei crize. El a reamintit un document adoptat in cadrul reuniunii precedente, care a avut deja o anumita rezonanță. Acesta a aratat că "criza culturii este una dintre cele mai periculoase crize pentru orice societate: ea distruge valorile pe care s-a fondat națiunea, dezorientează tineretul. Apatia socială este în creștere, împreună cu refuzul de a crede în schimbările pozitive. Parti ale societății devin radicalizate și gata sa distruga din temelii. Munca noastra”, a continuat Patriarhul, "nu trebuie sa fie o voce care sa strige în pustie… Putem depune mărturie că există rezultate concrete in ani, prin ceea ce s-a făcut în știință, educație, educație, muzeistica, cinema, teatru, literatură, tiparire și mass-media. Nu vreau, sub nicio forma, sa exagerăm importanța a ceea ce s-a făcut, dar cred că este un pas, deși mic, real în direcția cea bună. Acesta ar trebui să atragă atenția statului, societatii civile, partidelor politice, tuturor celor care si-au exprimat îngrijorarea lor cu privire la viitorul țării noastre, la starea culturii și la căile de atac privind criza spirituală pe care o vedem astazi".

Pe parcursul anului trecut, Consiliul Patriarhal pentru Cultura a lansat diverse proiecte. Patriarhul a mai discutat, apoi, despre ridicarea unui monument al Sfantuli Ermogen, Patriarh al Moscovei.

El s-a referit și la colectarea de fonduri pentru restaurarea monumentelor religioase deteriorate în Kosovo și Metohija.

A mai fost luata in discutie tema aniversarii a 400 de ani de dinastie a Romanovilor. Expoziția anuală „Rusia Ortodoxă” va fi dedicată memoriei sale istorice, mai multe filme fiind în curs de pregătire, alaturi de seminarii și festivaluri. "Sper ca evenimentele planificate în jurul celor 400 de ani ai dinastiei Romanovilor sa genereze un interes considerabil fata de istoria națională și sustinerea culturală, spirituală și morală a poporului nostru", a incheiat Patriarhul, care a anunțat dezvoltarea unui program de peste cinci ani, fiecare an fiind dedicat unei teme istorice: Dinastia Romanov, Primul Război Mondial, Nicolae al II-lea, revoluția și revoltele din Rusia. Dupa discurs, Patriarhul a acordat mai multe ordine de apreciere.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.02411 sec - PID: 18480